5. prosinca 2023.

Završen 15. Festival prava djece

Završen je 15. Festival prava djece u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, koji se u nekoliko gradova u Hrvatskoj i online održao od 11. listopada do 15. studenog 2023. Za ovogodišnju središnju temu odabrano je slobodno vrijeme djece i mladih, a na Festivalu je sudjelovalo više od 34 000 učenika iz više od 372 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, koji su osim projekcija filmova, radionica, okruglog stola, stekli uvid u filmsko stvaralaštvo svoje generacije.

Festival je službeno započeo 11.10.2023. okruglim stolom u Centru mladih Ribnjak na temu „Pravo je vrijeme za slobodno vrijeme.“ Okrugli stol moderirala je Ivana Sučić, novinarka Hrvatskog radija, a na njemu su sudjelovali Ana Marija Frigan, učenica 5. razreda OŠ Ivana Filipovića; Sonja Dušek, učenica 7. razreda OŠ Matka Laginje, Petar Sturz Vujadinović, učenik 2. razreda XV. gimnazije; Antonio Horvatin, učenik 4. razreda Škole za medicinske sestre Vrapče, Ida Prester i Nada Kegalj, psihologinja iz OŠ Podmurvice. Pozdravne govore su održali Regina M. Castillo, predstavnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku,  Carmen Gruber iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj,  Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice, Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ingrid Pađen Đurić iz Hrvatskog audiovizualnog centra. Na okruglom stolu su sudjelovali i predstavnici medija, partnera i donatora te djeca i mladi iz zagrebačkih škola (osnovnih i srednjih).

U sklopu Festivala prava djece održan je i ciklus interaktivnih radionica pod nazivom Festivalski forum. Održano je pet radionica uživo i dvije online. Teme radionica su bile vezane za Europsku godinu vještina. Neke od tema radionica su bile: Paint&Talk_Kako mi EU može pomoći u mom slobodnom vremenu, Kratka kuharica kvalitetnih komunikacijskih vještina: Budi proaktivan_na komunkator:ica, Interkulturalne vještine u svakodnevnom životu, Lažne vijesti oko mene i u mojoj školi. Na pet radionica uživo sudjelovalo je 109 mladih iz srednjih škola u Zagrebu i Glini.

U sklopu programa Dobre vibracije prikazana su dva kvalitetna filma hrvatske i europske produkcije:  Dnevnik Pauline P. i Mali detektivi i tajna morskih dubina. Filmovi su prikazani u Zagrebu i Glini, a prilagođeni su gluhim i nagluhim osobama putem titlova te slijepim i slabovidnim osobama putem audiodeskripcije. Na projekcijama je sudjelovalo 563 učenika.

Projekt je dodatno obogaćen dvjema radionicama i panel raspravama. Radionice Upravljam svojim vremenom i Što sa sobom kad ne scrollam? održale su Ivana Sučić i Ivana Kurtov. U dva navrata održane projekcije i panel rasprave za srednjoškolce uz dokumentarac Kli(n)ka vodila je sociologinja Katarina Ivče Farnell s kojom su mladi razgovarali o temi dokumentarca, društvenim mrežama i načinu života današnje mladeži. 

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2024.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content