Filmovi za osnovnu školu

Dječje stvaralaštvo

Djeca i mladi iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske prošle su godine snimili filmove koji progovaraju o temama koje su njima bliske, važne i poznate. Ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, a pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi. Ovogodišnji filmovi birani su iz programa 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, manifestacije koju organizira Hrvatski filmski savez, a koja je posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Osim filmova koje možete pogledati na našem YouTube kanalu, dostupne su vam i nastavne pripreme koje su izradili stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja pomoću kojih možete ostvariti još kvalitetniju raspravu.

Filmovi s audiodeskripcijom dostupni su ovdje

Filmove dječjeg stvaralaštva selektirala je Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu. 

PRIJAVITE SVOJ RAZRED ZA PROJEKCIJE FILMOVA ovdje.

NASTAVNE PRIPREME PREUZMITE ovdje.

 

#STOPDigitalZombies, Hrvatska, 2022, 4'25''

slobodni stil

Film o digitalnoj ovisnosti i njenim posljedicama napravljen iz dva dijela. Prvi dio prikazuje ovisnost o ekranima i situacije u kojima se nalaze djeca koja ne mogu bez mobitela. Video zapis prati repetitivni audio zapis sastavljen od riječi "block, like, scrolling, swipe...". Drugi dio filma prikazuje situacije koje se odvijaju kada učenici nemaju mobitel pri ruci, a one su raznolike i pozitivne.

Autori: Magdalena Šupica, Gabrijel Šupica, Andreas Muka

Voditeljica: Ivana Pivac Tadić

Produkcija: Dramsko medijska skupina OŠ Dragalić

ISTI A RAZLIČITI, Hrvatska, 2022, 3'51“

radionički, slobodni stil

U filmu pratimo gradaciju različitih emocionalnih stanja, usamljenosti i ispunjenosti, i njihov utjecaj na ljude.

Autorice: Lucija Botica, Franka Brkić, Lucija Skokandić, Paula Blitvić, Manuela Cifuentes, Sara Ilišković, Branka Kalogjera

Voditelji: Dora Šustić, Toma Zidić

Produkcija: CZK Korčula i BLANK Zagreb

MOJ HEROJ, Hrvatska, 2022, 2'17“

animirani

Nasilje je svuda oko nas. Ovim filmom autorica želi osvijestiti druge da razmisle prije nego nekog uvrijede, bilo riječima, porukama i sl. Također upozorava da se pomogne žrtvama ako svjedočimo bilo kojem vidu nasilja.

Autorica: Corina Kovačić

Voditeljice: Nikolina Hampamer, Iva Mihalic Krčmar

Produkcija: OŠ T. Goričanca, Mala Subotica

MOZAK NA PAŠI, Hrvatska, 2022, 3' 41“

animirani

Film na pomalo bizaran način prati zaigrani mozak djevojčice kojoj je dosadno na nastavi. Mozak odluči pobjeći i zabaviti se kako najbolje umije. Pronalazi aktivnosti koje ga vesele, daju mu više ili manje poticaja. No, hoće li mu ta zabava dosaditi?

Autorice: Ariela Crkvenčić, Magdalena Balenta, Kala Križnik, Ena Škvorc, Keti Tropša, Šimun Sabo

Voditeljice: Jasminka Bijelić Ljubić, Dina Nedeljko

Produkcija: ŠAF Čakovec, Čakovec

NIJE BAŠ DOBAR OSJEĆAJ, Hrvatska, 2022, 6'09“

dokumentarni

Glavni protagonist dokumentarnog filma, dječak Vito, govori o problemima s kojima se svakodnevno susreće radi svog mucanja. Samouvjereno i odlučno pred kamerom progovara o tome kada su započeli njegovi problemi s govorom, kako na to reagiraju prijatelji i obitelj te nudi savjete kako se nositi s mucanjem, vježbati izgovor i ostati pozitivan.

Autori: Elena Vrtarić, Maja Cmrečnjak, Hela Zachowius, Nika Leskovar, Katja Jalušić, Marko Mikolaj, Jakov Božanić, Nina Peras, Mihael Hanžeković

Voditelji: Dijana Pasarić, Mario Kanižaj

Produkcija: OŠ Strahoninec, Čakovec

RAZLIČITOST SPAŠAVA, Hrvatska, 2022, 3'11“

animirani

Film se bavi članovima obitelji Glistić: mamom, tatom i bebom glistom. Beba Glistić ne zna puzati već se kotrlja pa ga mama i tata pošalju u školu. Naposljetku se bebi Glistiću ipak isplatilo kotrljati jer je svojom brzinom spasio život i sebi i mnogim drugima.

Autori: Bruna Benčić, Ivor Benčić

Voditelj: Miroslav Klarić

Produkcija: FKVK Zaprešić, Zaprešić

ŠKOLA JE ŠKOLA, Hrvatska, 2021, 10' 33“

radionički, igrani

Dvije apatične djevojke odlučile su zasebno preskočiti nastavu prvog dana nove školske godine, no igrom slučaja prilikom bijega se upoznaju. Cijeli dan zajedno lutaju gradom i započinju jedno lijepo prijateljstvo.

Autori: Oskar Bujger, Lovro Blažon, Agata Golembiowski, Sven Tarnik Stamenković, Ivan Mikulić, Eva Eva Romana Cvijetić, Leda Gradski, Mirej Đurović

Voditelj: Vjeran Vukašinović

Produkcija: Bacači sjenki, Zagreb

U NADI JE SPAS, Hrvatska, 2022, 7' 23“

dokumentarni

U filmu upoznajemo udomljenu djevojčicu koja se pismom obraća ocu s kojim trenutno ne kontaktira budući da je u zatvoru, i njezinu udomiteljicu koja je s njom ostvarila topao i gotovo majčinski odnos pokušavajući joj nadoknaditi propuštene prilike iz djetinjstva. Usprkos trudu udomiteljice, djevojčica i dalje sanja o ponovnom okupljanju svoje obitelji.

Autori: Jakov Bregović, Lana Trbović, Uma Kirić, Vita Škrobar, Luka Horvat, Ema Balog, Nina Oršuš, Karla Balog, Vlatka Ignac, Tamara Ignac, Viktorija Ignac

Voditeljice: Kristinka Vugrinec, Andrea Matić

Produkcija: OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec

NAKON ODRAĐENIH AKTIVNOSTI

ISPUNI KRATKI ONLINE OBRAZAC!

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2022 - Festival prava djece- Sva prava pridržana
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram