Dječje stvaralaštvo

Osnovnoškolci iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske u prošloj godini snimili su filmove koji progovaraju o temama koje su im važne, bliske i poznate. Ovi kratkometražni filmovi obrađuju široki spektar takvih tema, a pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi. Svi ovogodišnji naslovi birani su iz programa 61. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, manifestacije koju organizira Hrvatski filmski savez, a koja je posvećena upravo filmskom stvaralaštvu učenika osnovnih škola. Osim filmova koje možete pogledati na našem YouTube kanalu ili preuzeti preko Google Drivea, dostupne su vam i nastavne pripreme koje su izradili stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja, pomoću kojih možete ostvariti još kvalitetniju i aktivniju raspravu. 

Ovdje možete preuzeti cijeli program s titlovima sa svim filmovima.

Ovdje možete preuzeti cijeli program s audiodeskripcijom sa svim filmovima.

Ovdje možete preuzeti pojedinačne filmove s titlovima uz nastavne pripreme.

Ovdje možete preuzeti pojedinačne filmove s audiodeskripcijom uz nastavne pripreme.

Ovdje možete preuzeti nastavne pripreme.

 

Prijaviti se možete putem e-maila: festivalpravadjece[at]alternator.hr 

 

Čaj za dvoje

Hrvatska, 2023., 2'07''
animirani  

Djevojka dobije poziv na čaj od svojeg prijatelja i na putu k njemu, dok prolazi šumom, susreće čudna stvorenja. Kada mu napokon pokuca na vrata, on ostane izbezumljen jer umjesto pribora za dvoje vidi da će mu trebati čitav set šalica. 

Autorica: Dora Bosnić 
Voditelj: Jadranko Lopatić 
Produkcija: FKVK Zaprešić 

Dobro je znati

Hrvatska, 2023., 6'17''
dokumentarni  

Edukativni dokumentarni film Dobro je znati donosi kratku priču o osnovama filmskog jezika. Budući da se mnogi učenici danas žele upisati u Filmsku i video družinu Mravec jer “žele biti youtuberi”, ovaj im film približava djelić svega onoga što se može naučiti u ovoj kreativnoj filmskoj družini. 

Autorica: Dorotea Kolarić
Voditeljica: Karmen Bardek
Produkcija: FVD Mravec, OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica 

Invazija smeća

Hrvatska, 2022., 3'06''
animirani 

Jednoga se dana smeće odlučilo boriti za svoja prava. Želi imati ista prava kao i ljudi, dosta mu je recikliranja i ekologije i okrutnosti kojom ga ljudi tretiraju. Međutim, je li ovaj svijet dovoljno velik i za smeće i za ljude?  

Autori: Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec
Voditelj: Jadranko Lopatić
Produkcija: FKVK Zaprešić 

Kad učiteljica ode na tri minute

Hrvatska, 2023., 3'45''
igrani 

Peti razred, nove mogućnosti – i mi želimo snimiti svoj film! No, imamo li ideju? Jesmo li spremni uložiti potreban trud i vrijeme? Od želje do realizacije postoji izazovan put koji treba prijeći…

Autori: Jakov Kancelar, Nora Bratičić, Matija Nadenić, Katarina Švić, Leonarda Švić
Voditeljica: Mirjana Doblanović Pekica
Produkcija: MEKA - radionica medijske kulture, OŠ Svetvinčenat 

Nismo znali za Hrvatsku

Hrvatska, 2023., 8'39''
dokumentarni 

U filmu Nismo znali za Hrvatsku upoznajemo troje Ukrajinaca, novih učenika OŠ Strahoninec u Čakovcu. Nakon početka rata Slavik, Rostik i Anastasia bili su prisiljeni otići iz svoje zemlje i stigli su u Hrvatsku. Pričaju nam o svojem putovanju, učenju jezika, novom domu i novim prijateljima, kao i razne zgode i iskustva koje su ovdje doživjeli. 

Autori: Nika Leskovar, Jakov Božanić, Hana Ptiček, Mihael Hanžeković, Sebastian Petran
Voditelji: Dijana Pasarić, Mario Kanižaj
Produkcija: Filmska skupina OŠ Strahoninec, Čakovec 

Start za inkluziju

Hrvatska, 2022., 3'28''
TV reportaža 

Multimedijska družina OŠ Dragojle Jarnević u Karlovcu napravila je TV reportažu o Olimpijskom danu održanom u rujnu 2022. u njihovoj školi. Olimpijski dan bio je završnica akcije Start za inkluziju, dijela projekta “Include – Međuresorne suradnje u osnaživanju državljana trećih zemalja”. Reportaža sadrži izjave sudionika u akciji, organizatora, učenika i roditelja i prati čitav tijek ovog događanja, od otvaranja natjecanja do podjele medalja.

Autori: Patrik Sabljak, Filip Milošević, Marko Gojak, Adrijan Maglić
Voditeljica: Sanja Ravbar
Produkcija: Multimedijska družina OŠ Dragojle Jarnević, Karlovac 

Trčanje

Hrvatska, 2023., 4'
dokumentarni 

“S obzirom na to da sam ozbiljno u trčanju i redovito treniram, krenula sam od toga. Vodila sam se svojim početkom, doslovno, od vezanja vezica pa sve do danas. Pokušala sam prenijeti moje misli izmiješane s trkačkim načinom života”, kaže autorica ovog filma koji će potaknuti sve uzraste na promišljanje ne samo o trčanju, o tome koliko je ono bitan dio raznih sportova, već i o životu općenito.  

Autorica: Olivera Đukić
Voditeljica: Dina Lukić
Produkcija: OŠ Bijelo Brdo 

Najbolji prijatelj

Hrvatska, 2022., 9'58''
dokumentarni  

Dokumentarni film Najbolji prijatelj promiče udomljavanje pasa, a inspiracija za istraživanje ove teme bilo je sklonište za nezbrinute životinje Farmica, koje se nalazi u okolici Našica. Djelatnici Farmice podijelili su svoja dugogodišnja iskustva i savjete za udomljavanje životinja. Također, na poziv Filmskog kluba E. T. odazvale su se učiteljica Marina i učenica Ena, koje su predstavile svoje udomljene ljubimce i ispričale tople priče o ovim četveronožnim prijateljima.

Autori: Lea Kardum, Darian Krištofik, Dino Kubaša, Laura Lovrić, Suri Repka, Petra Ušak
Voditeljice: Ivana Ostrički, Iva Ramljak 
Produkcija: Filmski klub E. T. (Ekipa Tomislav), OŠ kralja Tomislava, Našice 

NAKON ODRAĐENIH AKTIVNOSTI

ISPUNI KRATKI ONLINE OBRAZAC!

 

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2024.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content