O FESTIVALU

Festival prava djece organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Godine 2009., povodom 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, pokrenut je Festival prava djece. S ciljem podsjećanja na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije preuzele zemlje svijeta, Festivalom smo htjeli, prije svega, skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti te brojne mogućnosti koje nam osiguravaju kreativnost i stvaralaštvo. 

Dosadašnji uspjesi

Od 2009. godine do danas, prije samog početka 12. izdanja Festivala, različite programske aktivnosti Festivala posjetilo je i u njemu sudjelovalo ukupno 67.800 sudionika.

Tijekom jedanaest godina prikazali smo 289 filmova. Prošle, 2019. godine, za jedanaesto izdanje Festivala izabrali smo 23 kratkometražna i 6 dugometražnih filmova.

Prosječan broj škola koji godišnje poprati jednu ili više programskih aktivnosti je 150.

Dvadeset i dva grada u kojima se prikazuju filmovi ili se odvija neka od aktivnosti Festivala su: Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Krapina, Novi Marof, Novska, Osijek, Pazin, Poreč, Pula, Rijeka, Rovinj, Samobor, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Vukovar, Zadar i Zagreb. Najveći dio aktivnosti provodi se u Zagrebu.

Stvaralaštvo djece i mladih

Unatoč činjenici da je pokretna slika sve prisutnija u svim oblicima komunikacijskih platformi, medijska kultura i pismenost u odraslom svijetu nisu isticani kao važno područje o kojem je trebalo podučavati, davati smjernice, upoznavati s prednostima i stranputicama upotrebe pokretne slike. 

Tako je, prirodno, filmsko stvaralaštvo djece i mladih postalo važnim sastavnim dijelom Festivala. Iz godine u godinu, prateći izbliza život djece i mladih u našoj zemlji i svijetu putem filmova koje su realizirali njihovi vršnjaci, upućeni smo na životne situacije i fenomene na koje nam žele skrenuti pozornost. Njihova autorska djela na njih ukazuju, daju primjere, a ponekad i prekrasna rješenja. 

Program filmova osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom „Školski objektiv“ i međunarodni izbor filmova mladih i učenika srednjih škola pod nazivom „Mislim, dakle snimam“, namijenjen njihovim vršnjacima, govore nam o tome što vole, ne vole, što im predstavlja izazov, uveseljava ih i zabrinjava. U izboru filmova pomažu nam selektori Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu, i Boško Picula, filmski kritičar i politolog.

Što zagovaramo i kako

Osim prava na izražavanje, sudjelovanje i dostupnost svih kulturnih sadržaja, važni su nam zajedništvo i jednakost te da je kultura dostupna svima – neophodno i bezuvjetno, baš svima. 

Važno nam je skrenuti pozornost na činjenicu da svatko ima pravo na kulturne sadržaje, stoga su svi naši programi besplatni.

Festival prava djece od prve godine nastoji zagovarati, educirati ali i živjeti participaciju, prvenstveno putem programske aktivnosti „Razgovor počinje filmom“ koja nastoji odgovoriti na potrebe i probleme djece i mladih putem osvjetljavanja gorućih tema kojima se bave odabrani filmovi. 

Kroz Festival želimo na pristupačan i inkluzivan način podržati dobre odnose roditelja i djece osiguravajući im prostor i vrijeme za zajedništvo, učenje i zabavu. Poticajni obiteljski filmovi za sve uzraste alat su programa „Dobre vibracije“ koji smo dugi niz godina provodili u kinu, a ove godine zbog epidemioloških okolnosti, u partnerstvu s Hrvatskom radiotelevizijom, dolazi na male ekrane.

Dijalog i budućnost zajedno

Načinom na koji se realizira, sudioničkom produkcijom i upravljanjem koji uključuju organizacije civilnog društva, javne ustanove, pojedince, umjetnike, djelatnike u kulturi, stručnjake u socijalnoj djelatnosti i obrazovanju, jednako kao i tvrtke i sudionike iz privrede; Festival prava djece potiče partnersku suradnju, dijalog i razmjenu.

Već od druge godine Festivala, Uredu UNICEF-a koji je inicirao pokretanje Festivala, pridružili su se brojni partneri među kojima ističemo: Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu i kina Blitz-Cinestar. 

Nekoliko godina po pokretanju Festivala, cjelokupnu produkciju, organizaciju i realizaciju Festivala prava djece preuzela je udruga Alternator, iza čijeg predanog rada i zalaganja stoji veliki broj suradnika i suradnica. 

Dobrodošli

Unatoč novim okolnostima, novim mjestima i načinima predstavljanja, putevima do vas i vaših ekrana, sretni smo po dvanaesti put pozvati vas da zajedno proslavimo prava djece i mladih. Želimo čuti što nam poručuju, želimo ih uključiti i zajednički se potruditi da budu jednaki i jednako sretni. 

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2020 - Festival prava djece- All Rights Reserved
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram