O festivalu

Festival prava djece pokrenut je 2009. godine, povodom 20. obljetnice donošenja Konvencije o pravima djeteta. S ciljem podsjećanja na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije preuzele zemlje svijeta, festivalom smo htjeli, prije svega, skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti te brojne mogućnosti koje nam osiguravaju kreativnost i stvaralaštvo. 

Dosadašnji uspjesi 

Od 2009. godine do danas, prije samog početka 15. izdanja festivala, različite programske aktivnosti posjetilo je i u njima sudjelovalo ukupno više od 134.000 sudionika.

Tijekom prvih 14 festivalskih izdanja prikazali smo ukupno 348 filmova. Ove godine zavrtjet ćemo ih još 17! 

Do 2019. godine festival smo organizirali uživo u čak 22 grada, a od 2020. godine program za učenike osnovnih i srednjih škola realizira se online. Od 2022. godine vratili smo se u kino, ali je dio aktivnosti zadržan u online formatu kako bi program festivala mogao biti dostupan svakom učeniku i učenici u Hrvatskoj. 

Prosječan broj škola koji godišnje poprati jednu ili više programskih aktivnosti je 150. 

Do sada smo ukupno bili u dvadeset i dva grada, u kojima su se prikazivali filmovi ili se odvijale neke od aktivnosti festivala, to su: Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Krapina, Novi Marof, Novska, Osijek, Pazin, Poreč, Pula, Rijeka, Rovinj, Samobor, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Vukovar, Zadar i Zagreb. U 15. izdanju kinoprogram će se odvijati u Glini i Zagrebu, a sav ostali sadržaj i stvaralaštvo djece i mladih bit će dostupni online u svakoj školi koja nam se priključi.

Stvaralaštvo djece i mladih 

Premda je pokretna slika sve prisutnija na različitim komunikacijskim kanalima i platformama, medijska kultura i pismenost nedovoljno su tretirani kao važno područje o kojem treba podučavati, davati smjernice te osvještavati o prednostima i stranputicama čitavog tog audiovizualnog i digitalnog svijeta u kojem živimo. S tom je misijom filmsko stvaralaštvo djece i mladih postalo važnim dijelom našeg festivala. Iz godine u godinu, prateći izbliza život djece i mladih u zemlji i svijetu putem filmova koje su realizirali njihovi vršnjaci, upućeni smo na životne situacije i fenomene na koje nam žele skrenuti pozornost, a ponekad i dati ili predložiti prekrasna i konstruktivna rješenja.  

Program filmova osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom Dječje stvaralaštvo i međunarodni izbor filmova mladih i učenika srednjih škola pod nazivom Stvaralaštvo mladih govore nam o tome što vole, što ne vole, što im predstavlja izazov, uveseljava ih i zabrinjava. U izboru filmova pomažu nam naši stalni selektori, Maja Flego i Boško Picula. Maja Flego diplomirana je novinarka, niz godina obnašala je dužnost savjetnice Ureda pravobraniteljice za djecu i stručnjakinja je za dječja prava, posebno ona koja se odnose na domenu medija. Boško Picula je politolog, filmski kritičar i stručni suradnik brojnih filmskih festivala, televizijskim gledateljima poznat kao urednik i voditelj popularnih HRT-ovih emisija o filmu, Kokice i Animatik. 

Snažnu programsku podršku tijekom svih godina pruža nam Hrvatski filmski savez omogućujući nam pretselekciju filmskih naslova iz programa svojih festivala odnosno revija – Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala.

Što zagovaramo i kako 

Osim prava na izražavanje, sudjelovanje i dostupnost svih kulturnih sadržaja, važni su nam zajedništvo i jednakost te kultura dostupna baš svima. Želimo skrenuti pozornost na to da svatko ima pravo na kulturne sadržaje, stoga su svi naši programi besplatni. Također, svi naši filmski programi u potpunosti su inkluzivni, prilagođeni gluhim, nagluhim, slijepim i slabovidnim osobama, što nas čini jedinstvenim festivalom u Hrvatskoj. 

Festival prava djece od prve godine nastoji zagovarati, educirati i živjeti participaciju. Svaka programska cjelina pomno je osmišljena da djecu i mlade na različite načine – kroz diskusiju, zanimljive i zabavne filmove i radionice – potakne ka otvaranju i rješavanju bitnih stvari koje ih okupiraju. 

Odabirom krovne teme za svako izdanje festivala adresiramo aktualne društvene probleme ili otvaramo neka možda zanemarena pitanja koja zaslužuju da ih se iznova propita, kao što je ove godine s temom slobodnog vremena. 

Svoj djeci i mladima želimo pristupačnošću i inkluzijom otvoriti prostor u kojem mogu slobodno promišljati svijet oko sebe te osnažiti ih da budu aktivni sudionici u svemu onome što ih se tiče. 

Dijalog i budućnost zajedno 

Načinom na koji se realizira – sudioničkom produkcijom i upravljanjem koji uključuju organizacije civilnog društva, javne ustanove, pojedince, umjetnike, kulturne djelatnike, stručnjake u socijalnoj djelatnosti i obrazovanju, Festival prava djece potiče partnersku suradnju, dijalog i razmjenu. 

Već od druge godine festivala, inicijatoru pokretanja – Uredu UNICEF-a, pridružili su se brojni partneri među kojima ističemo Hrvatski filmski savez i njihovo kino Tuškanac, Ured pravobraniteljice za djecu, kina CineStar (Blitz Film & Video), Centar mladih Ribnjak, Dječju kuću i Art kino. Ove godine pridružuju nam se i zagrebačko kino Kinoteka te Hrvatski dom u Glini. 

Nekoliko godina po pokretanju, cjelokupnu produkciju i realizaciju Festivala prava djece preuzela je udruga Alternator koja surađuje s velikim brojem suradnika i suradnica.

Dobrodošli!

Sretni smo što vas već po petnaesti put imamo priliku pozvati da zajedno proslavimo prava djece i mladih. Želimo čuti što nam poručuju, želimo ih uključiti i zajednički se potruditi da budu jednaki i jednako sretni. 

 

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2024.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content