O FESTIVALU

Godine 2009., povodom 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, pokrenut je Festival prava djece. S ciljem podsjećanja na obavezu koju su potpisivanjem Konvencije preuzele zemlje svijeta, Festivalom smo željeli skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti te brojne mogućnosti koje nam pružaju kreativnost i stvaralaštvo. 

Dosadašnji uspjesi

Od 2009. godine do ovogodišnjeg 14. izdanja Festivala, različite festivalske aktivnosti posjetilo je i u njima sudjelovalo više od 100 000 sudionika.

Tijekom trinaest godina prikazali smo 329 filmova čiji su autori u najvećem broju djeca i mladi.

Prosječan broj škola koje godišnje poprate jednu ili više programskih aktivnosti je veći od 150.

Do 2019. godine Festival smo organizirali uživo u čak 22 grada, a od 2020. godine festivalski program za učenike osnovnih i srednjih škola realizira se online.

Dvadeset i dva grada u kojima se prikazuju filmovi ili se odvija neka od festivalskih aktivnosti su: Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Krapina, Novi Marof, Novska, Osijek, Pazin, Poreč, Pula, Rijeka, Rovinj, Samobor, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Vukovar, Zadar i Zagreb.

Najveći dio aktivnosti provodi se u Zagrebu.

Stvaralaštvo djece i mladih

Premda je pokretna slika sve prisutnija na različitim komunikacijskim kanalima i platformama, medijska kultura i pismenost nedovoljno su tretirani kao važno područje o kojem treba podučavati, davati smjernice, te osvještavati prednosti i stranputice pokretnih slika u širem smislu. S tim je ciljem filmsko stvaralaštvo djece i mladih postalo važnim dijelom Festivala. Iz godine u godinu, prateći izbliza život djece i mladih u zemlji i svijetu putem filmova koje su realizirali njihovi vršnjaci, upućeni smo na životne situacije i fenomene na koje nam žele skrenuti pozornost, a ponekad i dati ili predložiti prekrasna rješenja. 

Program filmova osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom Dječje stvaralaštvo i međunarodni izbor filmova mladih i učenika srednjih škola pod nazivom Stvaralaštvo mladih govore nam o tome što vole, što ne vole, što im predstavlja izazov, uveseljava ih i zabrinjava. U izboru filmova pomažu nam selektori Maja Flego – savjetnica pravobraniteljice za djecu, i Boško Picula – filmski kritičar i politolog.

Što zagovaramo i kako

Osim prava na izražavanje, sudjelovanje i dostupnost svih kulturnih sadržaja, važni su nam zajedništvo i jednakost te kultura dostupna baš svima. Želimo skrenuti pozornost na to da svatko ima pravo na kulturne sadržaje, stoga su svi naši programi besplatni.

Festival prava djece od prve godine nastoji zagovarati, educirati i živjeti participaciju, prvenstveno putem programske aktivnosti Razgovor počinje filmom kojom se nastoji odgovoriti na potrebe i probleme djece i mladih fokusirajući se na aktualne teme kojima se bave filmovi iz programa. 

Kroz Festival želimo na pristupačan i inkluzivan način podržati dobre odnose roditelja i djece osiguravajući im prostor i vrijeme za zajedništvo, učenje i zabavu. Poticajni obiteljski filmovi za sve uzraste alat su programa Dobre vibracije koji smo dugi niz godina provodili u kinu, a ove godine zbog epidemioloških okolnosti i partnerstva s Hrvatskom televizijom ih prikazujemo na malim ekranima.

Dijalog i budućnost zajedno

Načinom na koji se realizira – sudioničkom produkcijom i upravljanjem koji uključuju organizacije civilnog društva, javne ustanove, pojedince, umjetnike, kulturne djelatnike, stručnjake u socijalnoj djelatnosti i obrazovanju te tvrtke i sudionike iz privrede, Festival prava djece potiče partnersku suradnju, dijalog i razmjenu.

Već od druge godine Festivala, inicijatoru pokretanja Festivala – Uredu UNICEF-a, pridružili su se brojni partneri među kojima ističemo: Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu i kina Blitz-Cinestar. 

Nekoliko godina po pokretanju Festivala, cjelokupnu produkciju i realizaciju Festivala prava djece preuzela je udruga Alternator koja surađuje s velikim broj suradnika i suradnica. 

Dobrodošli

Unatoč novim okolnostima, mjestima i načinima predstavljanja, sa zadovoljstvom vas pozivamo da po četrnaesti put proslavimo prava djece i mladih bogatim, raznovrsnim, interaktivnim i proaktivnim festivalskim programom.

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2022 - Festival prava djece- Sva prava pridržana
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram