Radionice za mlade

Festivalske radionice za učenike srednjih škola održavat će se uživo i online, a termini se dogovaraju pojedinačno s nastavnicima, odnosno školama. Broj mjesta na radionicama je ograničen – za svaki termin može se prijaviti do jedan razredni odjel. 

Radionica: ŠTO SA SOBOM KAD NE SCROLLAM? MINDFULNESS I DRUŠTVENE MREŽE

Društvene mreže danas dobivaju drugačiji status. To je sve češće mjesto na kojem nema društva ni istinske povezanosti, mjesto gdje se izoliramo i sakrijemo od neugode. Također, i mjesto na koje odlazimo kada ne možemo bivati sami sa sobom. Negativan utjecaj društvenih mreža na mentalno, fizičko, socijalno pa i duhovno zdravlje je sve brži i veći. Mlade osobe veliki broj sati u danu provode na društvenim mrežama, držeći svoj društveni život u džepu svoje jakne. Domet ruke do mobitela toliko je kratak i brz da pribjegavaju virtualnom svijetu i kada osjećaju ugodu i neugodu. Učinak toga vidi se u osjećaju usamljenosti koji je sve veći, manjku samopouzdanja jer je nečiji život uvijek bolji, oslabljenoj koncentraciji i pamćenju, gubitku kreativnost i zabavljanja bez stimulansa izvana, reguliranju emocija koje se brzo nakupe i stvaraju mnogo ozbiljnije simptome narušenog mentalnog zdravlja. 

Cilj radionice „Što sa sobom kad ne scrollam?“ je osvijestiti učenike kako se osjećaju, ponašaju i razmišljaju kada nisu „uključeni“ u ekrane i virtualni život. Cilj je kroz mindfulness pristup dati mladima alate kako da reguliraju svoje emocije i različita stanja, kao na primjer dosade, manjka samopouzdanja, osjećaja manje vrijednosti, itd. Radionica će raditi na tome da osvijesti mlade što se događa kada ne scrollaju i kako da to vrijeme nauče provesti u kontaktu sa sobom sa smanjenim osjećajem ugroze da će izgubiti status na društvenim mrežama i povećanim kapacitetom podnošenja straha od propuštanja nečeg važnog. 

Voditeljica: Ivana Kurtov

Ivana Kurtov je diplomirana socijalna pedagoginja, certificirana Mindfulness i Yoga učiteljica te psihoterapeutkinja pod supervizijom i u edukaciji. Iskustvo stječe u radu s osobama oboljelima od poremećaja hranjenja pri Centru BEA, psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan i kroz druge volonterske organizacije kao što su Hrabri Telefon, Sve Za Nju, Eating disorders Victoria (Australija) i Mindfulness Hrvatska. Sudjelovala je i kreirala brojne preventivne i intervencijske programe za mentalno zdravlje odraslih i mladih, programe za učenje i programe za promicanje psihofizičkog zdravlja. Danas djeluje pod vlastitim projektom Kind When Hard u kojem nudi usluge savjetovanja, grupnih programa, educiranja i suradnje s raznim organizacijama online i offline na području Zadra. Ovo je njena druga godina sudjelovanja na Festivalu prava djece.

Radionica: #UPRAVLJAM SVOJIM VREMENOM

Najnovija istraživanja pokazuju da više od 30 % učenika u Hrvatskoj koristi internet više od četiri sata dnevno, a notifikacije i novosti na društvenim mrežama provjeravaju odmah bez obzira što se događa u njihovom realnom okruženju. Kod oko 20 % učenika manifestiraju se problemi vezani uz prekomjerno korištenje interneta, među kojima je i ovisnost, što znači da ne upravljaju svojim slobodnim vremenom svjesno i odgovorno. Cilj radionice #Upravljam svojim vremenom je osnažiti kod učenika vještine kritičke analize i promišljanja digitalnih sadržaja koje konzumiraju te osvijestiti ih o ulozi svih oblika medija u zaštiti i promicanju njihovih prava. 

Voditeljica: Ivana Sučić

Ivana Sučić diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a od 2007. godine radio kao novinarka i urednica u Obrazovnom i dječjem programu Hrvatskoga radija. U radijskim emisijama, reportažama i prilozima prati formalni i neformalni obrazovni sustav, propituje obrazovne politike, analizira te promiče prava i potrebe djece, mladih, studenata, učitelja i ostalih dionika obrazovnog sustava. Dio svog rada usmjerila je i prema medijskom opismenjavanju kolega i kolegica, ali i svih koji imaju važnu ulogu u odgoju djece i mladih. Višestruka je dobitnica Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja. 

FESTIVALSKI FORUMI

Ova godina proglašena je Europskom godinom vještina.  Kroz naše Festivalske forume fokusirat ćemo se na unaprjeđenje interkulturalnih i komunikacijskih vještina kroz ove radionice:

KRATKA KUHARICA KVALITETNIH KOMUNIKACIJSKIH VJEŠTINA: BUDI PROAKTIVAN_NA KOMUNIKATOR_ICA!

O radionici:

“Pa ja znam jako dobro komunicirati, vidiš da me svi razumiju?!”, često je izjava koju čujemo kada pokrenemo temu komunikacijskih vještina. Međutim, kako komunicirati na kvalitetan način? Kako dobro oblikovati poruku da uvjerimo nekoga u nešto? I kako nenasilno komunicirati kada uđemo u sukob? A kako komunicirati kada trebamo održati prezentaciju ili dati neku izjavu u medijima? Puno je različitih oblika komunikacije, a u ovoj radionici fokusirat ćemo se na interkulturalnu i javnu komunikaciju. Ako želiš postati vrsni_a kominikator_ica, onda je ovo radionica za tebe! 

Voditelj: Domagoj Morić

Domagoj Morić komunikacijski je stručnjak s više od 10 godina iskustva. Trener je i edukator u nekoliko područja vezanih uz komunikaciju, odnose s javnošću i osnaživanje mladih u lokalnim zajednicama.

Zagreb, Kuća Europe - 14. studenog 2023.

INTERKULTURALNE VJEŠTINE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU 

O radionici:

Interkulturalne vještine važne su za razumijevanje drugih kultura i različitosti oko nas. Ukratko, bavit ćemo se znanjem i razumijevanjem različitih kultura i uspostavljanjem pozitivnih odnosa prema različitim kulturama. Kako se ponašamo prema onima koji su drugačiji od nas? Koje predrasude i stereotipe ljudi imaju o drugima? I kako ih stvaramo? Ovo će biti teme rasprave na interaktivnoj radionici interkulturalne vještine u svakodnevnom životu! Priključite nam se i usvojite ovu važnu vještinu za razumijevanje različitosti u našem društvu! 

Voditelji: Domagoj Morić i Iwa Dugač

Domagoj Morić omunikacijski je stručnjak s više od 10 godina iskustva. Trener je i edukator u nekoliko područja vezanih uz komunikaciju, odnose s javnošću i osnaživanje mladih u lokalnim zajednicama. Iwa Dugač je socijalna radnica s višegodišnjim iskustvom rada s marginaliziranim skupinama.

Zagreb, Kuća Europe - 8. studenog 2023.

LAŽNE VIJESTI OKO MENE I U MOJOJ ŠKOLI?

O radionici:

Što su to lažne vijesti? Kako nastaju? Koji oblici lažnih vijesti postoje? I jesam li ikada povjerovao_la lažnoj vijesti? Sve su ovo pitanja na koja će mladi dobiti odgovor u interaktivnoj radionici koja se bavi lažnim vijestima. Na radionici će mladi dobiti informacije o tome kako prepoznati lažne vijesti, koja je struktura novinarske vijesti i kako provjeriti najvažnije izvore. Uplovite s nama u svijet medijske pismenosti i razotkrijte dezinformacije i lažne vijesti!

Voditeljica: Ivana Sučić

Ivana Sučić diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a od 2007. godine radio kao novinarka i urednica u Obrazovnom i dječjem programu Hrvatskoga radija. U radijskim emisijama, reportažama i prilozima prati formalni i neformalni obrazovni sustav, propituje obrazovne politike, analizira te promiče prava i potrebe djece, mladih, studenata, učitelja i ostalih dionika obrazovnog sustava. Dio svog rada usmjerila je i prema medijskom opismenjavanju kolega i kolegica, ali i svih koji imaju važnu ulogu u odgoju djece i mladih. Višestruka je dobitnica Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja. 

SŠ Glina - 3. listopada 2023.

Zagreb, Kuća Europe - 7. studenog 2023.

„Paint&Talk“_KAKO MI EUROPSKA UNIJA MOŽE POMOĆI U MOJEM SLOBODNOM VREMENU? 

Kroz likovno izražavanje pričamo o Europskoj uniji – moj doživljaj EU i gdje vidim priliku za razvoj vještina i korištenja slobodnog vremena. Možda u Erasmus+ programima? Ili u EVS?

Voditelji: tim Alternatora koji ima dugogodišnje iskustvo educiranja u području razvoja vještina, ali i u programima Europske unije.

 

#Zabava i učenje u jednom – Upoznaj Europsku uniju kroz Kutak za učenje!

O Europskoj uniji možete učiti i kroz uzbudljive i informativne kvizove! Saznajte više o zemljama članicama EU, kulturi i jezicima, povijesti, novcu… a sve na poveznici Kutak za učenje (europa.eu)

Kvizovi su dostupni 24/7 tako da možete učiti i zabavljati kada god to poželite.

Za nastavnike su na istom linku dostupni i nastavni materijali za osmišljavanje kreativnih i zanimljivih satova.

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2024.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content