DOBRE VIBRACIJE

Dobri zajednički trenuci dugo se pamte, stoga nam se pridružite na besplatnim projekcijama europskih obiteljskih filmova u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici.

Ulaz na projekcije je besplatan. U Zagrebu i Koprivnici ulaz je moguć do popunjenja kapaciteta. U Rijeci je moguća rezervacija mjesta na edukacija@art-kino.hr

Kvalitetni filmovi vrhunske europske produkcije nasmijat će vas do suza, ali i potaknuti na razgovor o zajedništvu, obitelji, različitosti i toleranciji. Zajedničko gledanje filma ima brojne dobrobiti kako za djecu, tako i za odrasle, jer vam može pružiti priliku za snažnije povezivanje, razgovor o brojnim temama i stvaranje zajedničkih uspomena. 

Priče o Franzu

Austrija, 2022, 78’
Obiteljski
Preporučena dob: 6 +

--

Raspored emitiranja:
11:00 sati

15.10. / Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb
22.10. / Dječja kuća, Art-kvart Benčić, Rijeka
29.10. / Kino Velebit, Zrinski trg 6, Koprivnica


*u kinu dostupna oprema za audiodeskripciju za slijepe osobe
Redatelj: Johannes Schmidt
Uloge: Jossi Jantschitsch, Nora Reidinger, Leo Wacha, Ursula Strauss, Simon Schwarz, Maria Bill
Festivali i nagrade:
Međunarodni festival filma za djecu i mlade– Zlin Film Festival, 2022;
Goldener Spatz – Njemački festival dječjih medija, 2022;
Cinekid Festival, Amsterdam 2022;
Diagonale, Graz 2022.
Sinopsis:
Nakon što Franz otkrije influencera Hanka Habera, njegovo dvoje najboljih prijatelja, Gabi i Eberhard, u početku su sumnjičavi. No Franz, najmanji u razredu, sa svojim nepredvidivim piskutavim glasom, vrlo je zainteresiran za bilo kakve savjete! Glavobolju mu ne izaziva samo njegov učitelj Cik-Cak, već i razredna kraljica Elfi. Franz shvaća da naizgled jednostavan put ne vodi do cilja – kad Gabi iznenada nestane. Čak su i njegovi roditelji zbunjeni. Tako Franz i Eberhard sami kreću u pustolovnu potragu – zaobilazeći strašnu gospođu Berger – te na kraju trio ponovno pronalazi ono za što su mislili da je izgubljeno: najveće prijateljstvo na svijetu.

Film je prilagođen gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. 

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima

1

Franza jako muči što druga djeca i odrasli misle da je djevojčica. Rješenje pronalazi u videima Hanka Haberera koji nudi pravila o tome kako „postati pravi muškarac“ te tako postaje uzor Franzu. Uzor je osoba kojoj se divimo i želimo i sami postati. Pričajte s djecom što misle o Hanku kao Franzovom uzoru. Imaju li možda neki uzor u svom životu? Tko je ta osoba i zašto baš ona izaziva divljenje? Naši uzori nam otkrivaju mnogo toga o nama samima i onome što nam je važno u životu.

2

Po čemu se razlikuju djevojčice i dječaci? Jesu li dječaci zaista jači od djevojčica? Treba li pravi muškarac imati mišiće i ne dozvoliti da mu itko drugi govori kako će živjeti svoj život? Prepoznajte u filmu pojavu rodnih stereotipa. Rodni stereotipi su najčešće negativna slika o tome kakvi muškarci i žene trebaju biti. Ukoliko želite dublje utonuti u raspravu, možete postaviti i neka od sljedećih pitanja: je li plava boja muška boja, a roza ženska; mogu li se djevojčice igrati s autićima, a dječaci s lutkama; imaju li samo djevojčice dugu kosu?

3

Prateći Hankove savjete, Franz je potpuno promijenio izgled i ponašanje. Postao je „frajer“ pred drugom djecom u školi i pronašao novo društvo. Usporedite Franzovo novo i staro društvo. Tko su Franzovi pravi prijatelji? Tko je prihvaćao Franza ovakvog kakav on zaista jest? Tko je podržavao Franza u novim idejama i čuvao mu leđa u nevolji? Kako znamo da nam je netko pravi prijatelj?

Moj tata kobasica

BELGIJA, 2021, 83’
Obiteljska komedija
Preporučena dob: 8+

--

Raspored emitiranja:
16:30 sati

15.10. / Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb
22.10. / Dječja kuća, Art-kvart Benčić, Rijeka
29.10. / Kino Velebit, Zrinski trg 6, Koprivnica

*audiodeskripcija za slijepe osobe dostupna je na besplatnoj aplikaciji za pametne uređaje Moviereading

Ulaz na projekcije je besplatan. U Zagrebu i Koprivnici ulaz je moguć do popunjenja kapaciteta. U Rijeci je moguća rezervacija mjesta na edukacija@art-kino.h
Redateljica: Anouk Fortunier
Uloge: Johan Heldenbergh, Savannah Vandendriessche, Hilde De Baerdemaeker, Jade De Ridder, Ferre Vuye, Camilia Blereau, Chokri Ben Chikha
Festivali i nagrade:

Međunarodni filmski festival za djecu i tinejdžere – Children KinoFest, 2022
Giffoni Film Festival, 2022
Ale Kino, 2022
Tallinn Black Nights Film Festival, 2021
Međunarodni filmski festival u Solunu, 2021
Cinekid Film Festival, 2021
Međunarodni filmski festival Minneapolis ST. Paul, 2021
Cinequest Film Festival, 2021
Sinopsis:
Spektakularna zabava za sve uzraste prati jednog šašavog oca i jednu kreativnu djevojčicu na nepredvidivom putovanju promjene karijere i pronalaska onog što je zaista važno u životu.


Otac 11-godišnje Zoé postaje nezadovoljan poslom bankara i odlučuje napustiti karijeru kako bi postao glumac. Njegova supruga, izvršna direktorica u tvornici čokolade, zabrinuta je zbog njegovih planova, ali Zoé je odlučna pomoći ocu da uspije u velikoj životnoj promjeni…

Film je prilagođen gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. Osobe sa oštećenjem vida mogu pogledati film uz pomoć mobilne aplikacije MovieReading.

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima

1

Zoéin tata Paul je dao otkaz kako bi postao glumac. Iako je u početku naišao na otpor okoline, njegova je hrabrost s vremenom motivirala cijelu obitelj na velike promjene. Je li vas i vašu djecu Paul motivirao da se prisjetite nekih svojih aktivnosti ili hobija koje ste zapustili? Pitajte djecu što bi oni htjeli raditi da mogu birati bilo koji posao na svijetu, neovisno o trenutnim ocjenama i završenoj školi. Odgovori na ovakva pitanja mnogo govore o našem vrijednosnom sustavu, odnosno onome što nam je važno u životu (kreativnost, ljubav, novac, obrazovanje, moć, zdravlje...) stoga ih je jako važno postavljati.

2

Djevojčica Zoé sebe u filmu naziva kameleonom. Trudi se biti nevidljiva kako je nitko u školi ne bi maltretirao. S vremenom, kroz treninge disanja i glume koje prolazi s ocem, pronalazi svoj glas i otkriva koliko je on važan u društvu. Tako u školi po prvi put progovara te na školskom igralištu spašava djevojčicu Petru od nasilnika. Razgovarajte s djecom mogu li se više poistovjetiti sa „ Zoé kameleonom“ ili sa „ Zoé koja glasno govori što misli“? Pitajte ih da se mogu glasno pobuniti protiv nečega u svojoj okolini, što bi to bilo? Podsjetite ih da je temeljno dječje pravo ono na slobodu izražavanja svojih misli te da je njihov glas izuzetno važan u društvu.

3

U filmu se postavlja pitanje: "Je li bolje prihvatiti sudbinu i ništa ne raditi ili treba zasukati rukave i boriti se protiv teškoća na koje nailazimo u životu?" Koji put odabiru pojedinačni članovi Zoéine obitelji – tata, mama, sestra i brat? Razgovarajte s djecom o vašim i njihovim iskustvima u kojima su se suočili s izazovom te morali "zasukati rukave" kako bi ga riješili. Kako su se osjećali? Kakav je bio finalni ishod? Što su naučili?
Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2022 - Festival prava djece- Sva prava pridržana
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram