DOBRE VIBRACIJE

Obiteljska filmska druženja na Trećem programu HRT-a
Dobri zajednički trenuci dugo se pamte, stoga nam se pridružite na obiteljskim filmskim druženjima na Hrvatskoj radioteleviziji i uživajte u besplatnim filmovima iz programa „Dobre vibracije“. Kvalitetni filmovi vrhunske europske produkcije nasmijat će vas do suza, ali i potaknuti na razgovor o zajedništvu, obitelji, različitosti i toleranciji. Zajedničko gledanje filma ima brojne dobrobiti kako za djecu, tako i za odrasle, jer vam može pružiti priliku za snažnije povezivanje, razgovor o brojnim temama i stvaranje zajedničkih uspomena. 

Rocca mijenja svijet

Njemačka, 2019, 101’
Obiteljski
Preporučena dob: 8+

Neustrašiva i optimistična djevojčica Rocca sa svojim prijateljima dokazuje da i dijete ima moć promijeniti svijet.

Raspored emitiranja:
HRT3
16.10 u 14:30 / prilagođeni podnaslovi
17.10. u 11:00 / repriza, audiodeskripcija
Redateljica: Katja Benrath
Uloge: Luna Marie Maxeiner, Caspar Fischer-Ortman, Luise Richter
Festivali i nagrade:

Njemačka filmska nagrade za najbolji dječji film, 2019
Giffoni Film Festival 2019 – nagrada Gryphon za najbolji film
Luxembourg City Film Festival 2021 – nagrada dječjeg žirija za najbolji film
Leeds Film Festival 2020 – nagrada velikog žirija za najbolji film
Filmski festival dječjeg filma u Seattleu 2020 – najbolji dugometražni film
Zlín Film Festival 2019 – glavna nagrada dječjeg žirija, nagrada publike Zlatna papuča, nagrada ekumenskog žirija, nagrada Zlatna jabuka grada Zlín

Međunarodni filmski festival u Rigi 2019 – najbolji film dječjeg žirija
Međunarodni filmski festival u Minsku Listapad 2019 – nagrada publike
Međunarodni filmski festival za djecu i mlade Rolan, Armenija 2019 – nagrada Imam prava
Međunarodni filmski festival za djecu i mlade u Vilniusu 2020 – nagrada publike
Međunarodni festival dječjeg filma KINOdiseea 2019 – nagrada publike
Međunarodni festival dječjeg filma Oulu 2019 – nagrada dječjeg žirija Star Boy za najbolji dječji film
Međunarodni filmski festival Olympia za djecu 2019 – nagrada Europske vrijednosti, nagrada CIFEJ Award
Međunarodni dječji filmski festival u New Yorku 2019 – nagrada publike
Sinopsis:
Nakon smrti majke, jedanaestogodišnja Rocca odrasta s ocem astronautom te zahvaljujući tome njeno obrazovanje više nalikuje treningu za svemirsku misiju nego obrazovanju koje bi se očekivalo od osobe njenih godina. Kada joj oca pošalju raditi nekoliko mjeseci na Međunarodnu svemirsku stanicu, Rocca je prisiljena preseliti se u Hamburg kod svoje bake i po prvi put krenuti u školu. U novoj će sredini Rocca svojim posebnim znanjima i vještinama, kao i snalažljivošću zapanjiti svoje okruženje te učiniti svijet boljim mjestom!

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima

1

Ništa nije isto nakon dolaska Rocce u novu sredinu. Ona svojim karakterom i dobrim djelima utječe na živote baš svih: beskućnika, učenika u njenom razredu, njezine bake, učiteljice itd. Potaknite djecu da razmisle koje su Roccine osobine i djela omogućile takav utjecaj na druge. Istaknite važnost tolerancije, otvorenosti, prihvaćanja i zajedništva kao osobina i vrijednosti koje je važno njegovati jer ostavljaju pozitivan trag na nas, naše bližnje, a posljedično i na čitavu zajednicu.

2

Danas mladi provode većinu svog slobodnog vremena na mobitelima i društvenim mrežama. Usporedite Roccin život bez društvenih mreža, pun igre i zabave sa životom djece iz filma koja su često na svojim mobitelima. Razgovarajte s djecom o životu mimo društvenih mreža. Možete im čak ispričati kako ste vi provodili slobodno vrijeme u svom djetinjstvu, kada mobiteli i društvene mreže nisu postojali.

3

U filmu je puno likova imalo predrasude prema beskućnicima. Imati predrasude znači imati negativno mišljenje o nekome ili nečemu što ne poznajemo dovoljno dobro, vrlo često na osnovu izgleda i prvog, često površnog dojma. Razgovarajte s djecom o tome donosimo li i mi ponekad negativne zaključke na osnovu prvog dojma i kakve to posljedice može imati. Ovo će djeci pomoći da uče razmišljati kritički, ali i da jačaju empatiju.

Sihja, vila buntovnica

Finska, Nizozemska, Norveška, 2021, 89’
Obiteljska komedija
Preporučena dob: 8+

Fantastična priča o nekonvencionalnoj vili i ekscentričnom dječaku koji zajedno svladavaju vlastite strahove i prepreke kako bi spasili prirodu.

Raspored emitiranja:
HRT3
23.10. 14:30 / prilagođeni podnaslovi
24.10. u 11:00 / repriza, audiodeskripcija

Redateljica: Marja Pyykkö
Uloge: Elina Patrakka, Justus Hentula, Pirjo Lonka, Eero Ritala, Elena Leeve, Elmer Bäck, Paola Bärlund
Festivali i nagrade:

Međunarodni filmski festival za djecu i mlade u Busanu 2021
Međunarodni festival dječjeg filma Kristiansand 2021
Festival filma mladih u Leedsu 2021
Međunarodni filmski festival BUFF, Malmö 2021 – nagrada Nordijska zvijezda
Giffoni Film Festival 2021
Sinopsis:
Sihja je mlada, dražesna i pomalo neobuzdana vila koja napušta svoj šumski dom. U gradu upoznaje novog prijatelja – osjetljivog dječaka Alfreda. Sihji se sviđaju novootkriveni urbani oblici i uredne navike ljudskih bića. Alfred i Sihja se vrlo brzo zbliže. Zajedno uživaju u zabavi, sve dok se jednoga dana na gradskim ulicama ne pojave mrtve ptice, a mogući je krivac smrdljiva tvornica gnojiva. Kada Sihja otkrije svoje nekontrolirane vilinske moći, ljudi je počinju izbjegavati, a ona s Alfredom ipak mora otkriti što to prijeti prirodi. Svojom hrabrom i pametnom istragom uspijevaju spriječiti ekološku katastrofu. Zahvaljujući Alfredu, Sihja nauči kako vladati svojim moćima i kako se ispričati, a Alfred stekne hrabrost da se zauzme za sebe.

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima

1

Sihja i Alfred potpuno su drugačiji. Sihja je direktna, pričljiva i otvorena vila, dok je Alfred pristojan, samozatajan i povučen dječak. Bez obzira na njihove različitosti, oni se jako lijepo slažu, pomažu i uče jedno od drugog kroz cijeli film. Alfred pomaže Sihji da nauči kontrolirati svoje supermoći, a Sihja Alfredu da postane hrabriji i da se zauzme za sebe. Razgovarajte s djecom o važnosti prihvaćanja različitosti. Iako su sličnosti te koje nas najčešće povezuju, različitosti nas obogaćuju i jako su nam važne upravo zbog toga.

2

Dolaskom u ljudski svijet, vila Sihja se morala naučiti ponašati kao sva ostala ljudska djeca. Unatoč njezinom novom imidžu i trudu, Sihja se nije baš najbolje uspjela uklopiti u novu sredinu što je prouzročilo mnoštvo problema, osobito Alfredu. Kako bi postala pristojna, draga i lijepa djevojčica, Sihja je odlučila popiti Mirakulaus. Prokomentirajte ovaj Sihijin postupak. Njime je dovela u opasnost sebe, ali i Alfreda. Potaknite djecu da sama istaknu opasnosti Sihijinog ponašanja i da nauče prepoznati njegove posljedice.

3

Mirakulaus je sprej s pesticidima koji sve ružno i nepotrebno pretvara u lijepo i privlačno. Tako ruže nakon prskanja imaju privid savršenstva – više nemaju trnje, a listovi ugrize kukaca. Sve je „savršeno“. Sihja i Alfred s vremenom otkrivaju kako je Mirakulaus otrov za prirodu, životinje, ali i ljude. Razgovarajte s djecom o tome mora li nešto nužno biti lijepo da bi bilo dobro, ili ružno da bi bilo loše. Povežite sličnosti filma sa situacijama iz svakodnevnog života. Na primjer, zašto su jabuke u dućanima tako „lijepe“, a one u bakinom vrtu „ružne“.

Najnogometaši

Španjolska, 2018, 103’
Obiteljska komedija
Preporučena dob: 8+

Urnebesna komedija sa špijunskim elementima prati mladu nogometnu momčad koja mora pobijediti i riješiti veliki misterij kako bi izbjegla raspad svoje ekipe

Raspored emitiranja:

HRT3
30.10. u 14.30 / prilagođeni podnaslovi
31.10. u 11:00 / repriza, audiodeskripcija
Redatelj: ​​Miguel Ángel Lamata
Uloge: Julio Bohigas-Couto, Milene Mayer, Marcos Milara

Festivali i nagrade:

Busan International Kids & Youth Film Festival 2020
BUFF Film Festival 2020
Zlin International Film Festival 2020
Sinopsis:
Francisco, ​Pakete, Helena i njihovi najbliži prijatelji igraju u nogometnoj momčadi koja je zapala u nezavidnu situaciju – moraju pobijediti u jednoj od sljedeće tri utakmice kako bi spriječili školu da ukine njihov tim. U prve dvije igre događa se niz čudnih događaja. Jesu li žrtve zavjere ili je sve samo splet neoobičnih okolnosti? Odlučuju formirati Najnogometaše, istraživački tim koji će im priuštiti cijeli niz avantura u kojima će na kušnji biti njihova domišljatost, ali i prijateljstva.

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima

1

Na početku filma ravnateljica uvjerava nastavnike u školi kako nogomet treba ukinuti kao školsku aktivnost jer je „prljav i nasilan“. No, na kraju filma vidimo upravo suprotno. Nogomet je stvorio osjećaj zajedništva između učenika, ali i njihovih bližnjih. Primjerice, svi su bili ponosni na Paketeov penal koji je donio pobjedu momčadi, Helenin otac je došao na utakmicu i navijao za nju, Tonijev tata je priznao da Soto Alto ipak nije tako loš itd. Prokomentirajte s djecom važnu ulogu sporta u stvaranju osjećaja zajedništva.

2

Tonijev je tata htio „uništiti“ momčad Soto Alto kako bi mu sin napokon otišao iz gubitničkog u „pravi“ nogometni klub te postao profesionalni nogometaš. Platio je Gordillu da spriječi pobjedu Soto Alta na dosta podli način. Prokomentirajte ovaj njegov postupak i osvrnite se na to kako se Toni osjećao i kako je reagirao. Kroz razgovor o tuđim postupcima i osjećajima učimo se jako važnoj vještini, empatiji!

3

Razgovarajte s djecom što to čini dobro prijateljstvo. Primjerice, da prijatelji znaju naše vrline i mane te nas prihvaćaju takvima kakvi smo, da možemo s njima podijeliti tajnu ili neki problem koji nas muči, da se zajedno zabavljamo, prolazimo kroz razne pustolovine itd. Sve ovo opisuje naše Najnogometaše koji nas kroz film uče kako izgleda pravo prijateljstvo. Prisjetite se tih trenutaka iz filma!

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2020 - Festival prava djece- All Rights Reserved
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram