Dobre vibracije

Dobri zajednički trenuci dugo se pamte, stoga nam se pridružite na filmskim druženjima u Zagrebu i Glini i uživajte u sjajnim dječjim filmovima iz programa Dobre vibracije! Kvalitetni filmovi vrhunske europske produkcije nasmijat će vas do suza, ali i potaknuti na razgovor o zajedništvu, obitelji, različitosti i toleranciji. Zajedničko gledanje filma ima brojne dobrobiti i može pružiti priliku za snažnije povezivanje, razgovor o brojnim temama i stvaranje nezaboravnih uspomena.  

Projekcije su organizirane za škole.

Mali detektivi i tajna morskih dubina 

Die Pfefferkörner und der Schatz der Tiefsee
Njemačka, 2020., 94'
igrani, pustolovni

Preporučena dob: 9+ 

Kinoteka, Zagreb - 12. listopada 2023., Hrvatski dom u Glini - 20. listopada 2023.

Režija: Christian Theede
Scenarij: Dirk Ahner 
Uloge: Emilia Flint, Caspar Fischer-Ortmann, Leander Pütz, Charlotte Martz, Linda Madita, Heino Ferch, Sonja Gerhardt, Max Riemelt, Anna Böttcher, Myriam Abbas  

O filmu:

Oceani pretvoreni u odlagalište otpada? Neće ići! Barem ako se pita morsku biologinju Jaswinder. No, borba protiv zagađenja oceana donijela joj je moćne neprijatelje i Jaswinder jednog dana netragom nestaje. Ne bi li je spasili, njezin sin Tarun i njegova djevojka Alice, maleni detektivi poznati po dovitljivosti i hrabrosti, bacaju se u potragu za otmičarima. Prevalit će dugi put od stjenovitih obala Sjeverne Irske do malog ribarskog sela u Njemačkoj i pritom doživjeti svu silu nezaboravnih dogodovština.  

Film je prilagođen gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. Saznaj više

Festivali:
Chicago International Children’s Film Festival
Deutsches Kinder-film & Fernseh-Festival
Molodist International Film Festival
Motovun Film Festival 

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i pitanjima koje film otvara.  

► U filmu je glavna tema zagađenje oceana i mora plastikom. Nakon što si pogledao/la film s obzirom na tvoje dosadašnje znanje ekologije i recikliranja koje si naučio/la u školi koje su tvoje ideje za čišću Zemlju?

► Jedan od protagonista, Jonny, ima problema s čitanjem, međutim pokazao se kao iznimno važnim likom u razrješavanju problema radnje. Kako ti reagiraš na prijatelje i prijateljice koji ne postižu iste rezultate u nekim područjima kojima ti smatraš uobičajenima, ali imaju svoje skrivene talente i hobije?

►  Kaže se na mladima svijet ostaje. Film pokazuje i razlike u generacijama, prventstveno da stariji manje brinu o našem okolišu. Koja bi bila tvoja poruka tvojim roditeljima, bakama, djedovima, susjedima, susjedama, učiteljima i učiteljicama - kako da oni postupaju da tvoja budućnost bude bolja?

Dnevnik Pauline P.

Hrvatska, 2023., 95'
igrani, obiteljski 

Preporučena dob: 7+ 

Kinoteka, Zagreb - 12. listopada 2023., Hrvatski dom u Glini - 18. listopada 2023.

Režija: Neven Hitrec
Scenarij: Dora Delbianco (prema istoimenom romanu Sanje Polak) 

Uloge:  Katja Matković, Borko Perić, Judita Franković Brdar, Igor Kovač, Aria Dunda, Ramona Ivanda, Jakov Švarc, Tom Rushaidat, Darin Pavišić, Ksenija Marinković, Vinko Kraljević, Dražen Kuhn 

O filmu:

Ovo je priča o Paulini P., snažnoj, emotivnoj i duhovitoj djevojčici koja ne samo da je glavna protagonistica filma, već i svojega života – unutar jedne školske godine pratimo njezine avanture u razredu i kod kuće te sve izazove koje uspješno savladava! Film se temelji na Paulininom dnevniku, u kojem ona iz kritičke perspektive i uz komične situacije govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i obitelji. Iako je radnja filma smještena u stvarni svijet, naći će se tu i pokoji dodir “čarolije”!  

Film je prilagođen gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. Saznaj više.  

Festivali:
Rabat Comedy International Film Festival
Pulski filmski festival
Star Film Fest 

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i pitanjima koje film otvara

►  Paulina kao glavni lik je oduvijek bila u centru pozornosti. Kako se ti odnosiš s novim kolegama u razredu. Za primjer uzmi Anu koja je bila nova učenica u Paulininom razredu. Kako je Paulina isprva postupila i kako bi ti postupio/la u njenoj ulozi? 

►  Paulinini roditelji su se razdvojili, ali ona nije izgubila nadu u njihovu povezanost. Što ti možeš učiniti za svoje roditelje da se osjećaju dobro?

►  U filmu se više puta ponavljaju scene tučnjave u školi. Kako možemo sami/e razrješiti konflikte unutar svojeg razreda? I zašto je to bitno?

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2024.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content