28. listopada 2020.

U prva dva tjedna više do 18 tisuća djece i mladih na Festivalu prava djece!

Festival ove godine omogućuje pristup svim filmovima na svojoj web stranici, prijave su još otvorene, priključite se!

Ovogodišnji Festival prava djece, 12. po redu, koji se zbog izvanrednih epidemijskih okolnosti održava putem različitih ekrana, srušio je sve dosadašnje rekorde u broju sudionika. Naime, na današnji dan prijavljeno je više od 18.000 učenika za školske projekcije, u 537 skupina; 400 skupina iz osnovnih škola, 133 skupine iz srednjih škola, dva debatna kluba, jedne udruge i jednog učeničkog doma.

Ove godine učenici mogu gledati filmove mladih autora na temu mentalnog zdravlja, pandemije, društvenih mreža, prihvaćenosti u društvu i niz drugih tema koji prikazuju svakodnevicu djece i mladih na njima zanimljiv i poticajan način. Kako je Festival prava djece jedini inkluzivan filmski festival u regiji, mogu ga pratiti i djeca s oštećenjima sluha i vida, te je prijavljeno i 160 djece sa senzornim oštećenjima.

Filmovi koji su bili prikazani dotaknuli su probleme koji muče djecu i mlade, a to je zabrinutost zbog pandemije i posljedica koje ona donosi, narušeni odnosi u obitelji, neprihvaćanje među vršnjacima, nezadovoljstvo vlastitim izgledom itd.  Ponekad je teško organizirati prijevoz, uskladiti raspored sati, uhvatiti slobodna mjesta u dvorani i sve ostalo što organizacija jedne izvanučioničke nastave nosi. Uz ovogodišnju organizaciju naša učionica postala je kino dvorana i mjesto za gledanje i razgovor o izvrsnim filmovima njihovih vršnjaka podijelila je svoje iskustvo nastavnica iz OŠ dr. Ivana Novaka iz Macinca,  gđa Kristinka Vugrinec.

Učenici su vrlo pažljivo pratili filmove. Pojavila su se i brojna pitanja na koja su željeli dobiti odgovore, a bilo je i filmova od kojih su jednostavno zašutjeli i suosjećali - što je znak da su ih filmovi potaknuli na razmišljanje“ napominje nastavnica.

Budući da naša škola ide po modelu B tj. jedan tjedan se ide u školu, a drugi on line, moj 2. razred ekonomske je ovaj tjedan imao on line nastavu i filmove smo pogledali svi u isto vrijeme, ali u svojim domovima!  Na platformu Loomen sam stavila upute i nekoliko riječi o samom festivalu, te link pomoću kojeg mogu pogledati filmove. Pisano su mi iznijeli svoje impresije, a sljedeći tjedan ćemo još komentirati i uživo na satu u školi. Genijalno!“ komentirala je jednostavnost pristupu sadržaju nastavnica iz srednje škole Valpovo, gđa Tatjana Andraković.

Poruke koje su mi napisali u komentarima na Loomenu uglavnom se odnose da treba poštovati i voljeti sebe, da bi mogao poštovati i voljeti druge. Niti jedan fakultet nije vrijedan ako nisi sretan. Vidim da su se potpuno uživjeli u filmove ,mnogi su ih pogledali i više puta! Neki su i podijelili link svojim prijateljima„ zadovoljna je nastavnica Andraković.

 „Online organizacija ovogodišnjeg Festivala i mogućnost da sve škole u Hrvatskoj sudjeluju u programu putem objavljenih filmova i nastavnih priprema za filmove na našoj stranici festivalpravadjece.com, pokazuju koliko je velik interes nastavnika i same djece za drugačijim i kreativnim oblikom nastave i koliko djeci treba razgovora, a film je odličan alat“ napominju iz organizacije Festivala prava djece.

Ove godine su se tako, zbog činjenice da svaka škola može vrlo jednostavno pristupiti sadržaju, bez fizičkog odlaska u lokalne kino dvorane na projekcije, priključile i škole iz gradova koji nemaju kina ili mjesta udaljenih od urbanih središta, kao npr. Rugvica, Križevci, Požega, Sinj, Lepoglava, Ivankovo, Soblinac, Valpovo, Komiža, Medulin, Beletinec, Lipik, Drniš, Rovišće...

Preporučila bih program Festivala kolegama i kolegicama učiteljima hrvatskoga jezika za nastavu medijske kulture, ali i svim učiteljima razrednicima jer su filmovima obuhvaćene mnoge teme o kojima se može učiti i razgovarati na satovima razrednika, jer je film izuzetno pogodan medij za motivaciju učenika. Zahvaljujući stručnim pripremama priloženim uz filmove mogu se osmisliti izvrsni nastavni satovi, a na jednostavan način.“ poziva sve nastavnike Kristinka Vugrinec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2020 - Festival prava djece- All Rights Reserved
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram