ŠKOLSKI OBJEKTIV

Blok stvaralaštva djece „Školski objektiv“ 
Djeca i mladi iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske sudjelovali su u stvaranju filmova koji progovaraju o temama koje su njima važne, bliske i poznate.
Baveći se tolerancijom, životom u pandemiji, prvim simpatijama, ali i vršnjačkim nasiljem, ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, a pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi. Ovogodišnji filmovi birani su iz programa Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedine manifestacije u Hrvatskoj posvećene isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Osim filmova koje možete pogledati na našem webu, dostupne su vam i nastavne pripreme koje su izradili stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja pomoću kojih možete ostvariti još kvalitetniju raspravu.

Filmove dječjeg stvaralaštva selektirala je Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu.
NASTAVNE PRIPREME za obradu tema koje pojedini filmovi otvaraju preuzmite na poveznici.

Filmove gledajte direktno preko našeg Youtube kanala!

ODABRANI FILMOVI

Buđenje za pamćenje Hrvatska, 2021, 10'24'

Dokumentarni
Emanuel je učenik sedmog razreda, prijatelji ga opisuju kao dobrog, miroljubivog, darežljivog i u nekim situacijama neobičnog dječaka. Omiljen je među prijateljima, voli biljke, sportove, perilice rublja... Sve što ga zanima detaljno analizira. U ovom portretnom dokumentarnom filmu, Emanuel otvoreno i emotivno, bez zadrške, govori o svemu što ga veseli – o svojim životnim željama, ali i o onome što ga uznemirava i čini drugačijim. Govori o svojim strahovima i o svom buđenju za pamćenje.
Redatelji: Ella Nežić, Eva Sever, Mihaela Molnar, Petar Zovak Voditeljice: Mirjana Jukić, Katica Šarić
Produkcija: Osnovna škola Rudeš, Zagreb

ČEPOCIKLAŽA Hrvatska, 2020, 1'47'

animirani, radionički
Animirani film ČEPOCIKLAŽA nastao je na radionici održanoj u sklopu 9. Kiki festivala u organizaciji Društva Naša djeca iz Zaboka i udruge GOKUL. Radionica se bavila problemom onečišćenja plastikom te posebno štetnostima zagađenja jednokratnom plastikom. Cilj je osvijestiti koliko je važno da se plastika ne baca u prirodu i da se razvrstava na adekvatan način te po mogućnosti reciklira kako bi se što manje zagađivao okoliš.
Redatelji: Lana Ščurec, Gracia Benčić, Jakov Kolar, Lana Šuper, Iva Sadaić, Natalija Grabrovečki, Katarina Tomek, Luka Klancir, Laura Andraka
Voditeljica: Jasminka Bijelić Ljubić
Produkcija: Društvo Naša djeca, Zabok

IGRAJU SE SVI PO PREK Hrvatska, 2020, 1'52''

animirani
Autorice su kao glavni filmski motiv izabrale naše tradicijske igračke specifičnih boja i izrade te su ih „poslale“ da putuju svijetom kako bi se njima igrala djeca iz različitih kultura.
Redateljice: Paula Jovan, Irma Cikač
Voditelji: Dubravka Kalinić Lebinec, Ana Sever, Hvoje Selec Produkcija: Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin

LUKAS I SUPERJUNACI Hrvatska, 2021, 8'

dokumentarni
U filmu upoznajemo Lukasa, učenika 6. razreda koji se već šest godina bavi animacijom. Pohađa Školu crtanog filma Dubrava i pod stručnim vodstvom Vjekoslava Živkovića napravio je nekoliko crtanih filmova. Vrijedni Lukas pobijedio je u školskom projektu Moja slikovnica u Noći knjige slikovnicom o profesorima superjunacima.
Redateljica: Dora Alkić
Voditelji: Toma Zidić, Michele Bulešić
Produkcija: OŠ Š. K. Đalskoga, Sv. Ivan Zelina

PUT KA KUĆI Hrvatska, 2021, 1'31''

Radionički, animirani
Učenici nakon nastavnoga dana ulaze u školski autobus koji ih vozi kućama. Vozač uz puno strpljenja sve učenike sretno doveze njihovim kućama, osim pripovjedača filma zbog kojeg se ponovo vraća u selo.
Redatelji: Magdalena Šupica, Gabrijel Šupica, Petra Šupica, Iva Ćorković
Voditeljica: Ivana Pivac Tadić
Produkcija: Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić

SRCEM DO SRCA Hrvatska, 2021, 2'39''

slobodni stil
Srcima izrađenim u origami tehnici djeca pokušavaju oraspoložiti odrasle tijekom izolacije i zabrane druženja. Porukama predlažu vježbanje radosti, veselja, bezbrižnosti i ljubavi, kako to već djeca prakticiraju unatoč svim ograničenjima.
Redateljice: Gita Vitturi, Anja Vizler, Marta Grbeši, Stella Hlad Voditeljica: Mirjana Vedak
Produkcija: OŠ Dragutina Tadijanovića Zagreb

#STOPCYBERBULLYINGU Hrvatska, 2021, 2'33''

radionički
Film prikazuje kako utjecaj negativnih komentara na društvenim mrežama i u online komunikacijama djeluje na psihu djece. Često se pod takvim utjecajem adresirane osobe počinju identificirati s napisanim. Ovim videom autori žele prikazati da nisu ono što drugi pišu o njima, već da ih krase pozitivne osobine koje ih čine cjelovitim osobama
Redatelji: Magdalena Šupica, Gabrijel Šupica, Petra Šupica, Iva Ćorković
Voditeljica: Ivana Pivac Tadić
Produkcija: Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić

UŠI Hrvatska, 2020, 3'10''

animirani
Film prikazuje dječje muke s ušima, nametnicima koji ih napadaju i gnjave. Uši uživaju u svrbežu, ništa im nije. Piju krv na slamčicu, uživaju na ležaljkama. Prijetnja ovom njihovom „uživanju“ pojavljuje se u vidu šampona protiv nametnika.
Redatelji: Karlo Mlinar, Antonio Novaković, Bela Toš, Melani Stipčić
Voditeljica: Mirjana Vedak
Produkcija: OŠ Dragutina Tadijanovića Zagreb

Virtualna škola IZA KAMERE Hrvatska, 2020, 1'15“

igrani
Film je sastavljen od više kraćih videa koje su učenici uradili za vrijeme trajanja nastave na daljinu. Svakodnevno provodeći po nekoliko sati za tabletom i računalom suočavali su se s različitim osjećajima i navikama te u videima prikazuju kako su se nosili sa stresom zbog školskih obveza i radne okoline u kojoj su se nalazili. Svaki učenik je vlastitim videom pokušao interpretirati svoje navike, mentalno stanje i osjećaje koje je doživio za vrijeme trajanja nastave na daljinu.
Redatelji: Duje Vukić, Katarina Kuraja, Sara Spahić, Nikola Voloder, Mihael Tot, Matijas Butorac, Matej Perić, Niko Milković, Lea Starinec, Nada Mrkonja, Karla Koštić, Iva Brozinić, Lana Šarić
Voditeljica: Marija Matić
Produkcija: OŠ Augusta Cesarca, Ivankovo

NEVIDLJIVA, Hrvatska, 2021, 3'23''

igrani
Ona je nevidljiva. Ona kao da nije tu. Sve se događa oko nje i pokraj nje, dečki igraju nogomet, neki su na užini, a nju svi mimoilaze. U svojem je svijetu. Gledajući film u kinu otkriva neko novo mjesto, neko drugo vrijeme u koje pokušava uskočiti nadajući se da tamo više neće biti nevidljiva.
Redateljica: Dora Alkić
Voditelji: Toma Zidić, Michele Bulešić
Produkcija: OŠ Š. K. Đalskoga Sv. Ivan Zelina
Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na: festivalpravadjece[at]alternator.hr

Nakon odrađenih aktivnosti, ljubazno vas molimo da ispunite kratki online obrazac

EVALUACIJA
Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2022 - Festival prava djece- Sva prava pridržana
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram