11. listopada 2023.

Otvorili smo 15. Festival prava djece

U Centru mladih Ribnjak u Zagrebu okruglim stolom na temu "Pravo je vrijeme za slobodno vrijeme" započeo je 15. Festival prava djece.

Otvorio ga je predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić i naglasio kako je kod djece i mladih važno podržati njihovo slobodno vrijeme jer time postavljamo temelje za cjelovit razvoj i ispunjeno djetinjstvo. 

Zahvalio je partnerima projekta – Uredu UNICEF-a za Hrvatsku, Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, Uredu pravobraniteljice za djecu i Hrvatskom filmskom savezu, kao i Hrvatskom audiovizualnom centru, Gradu Zagrebu i Agenciji za elektroničke medije na financijskoj potpori. 

Budući da je 2023. godina proglašena Europskom godinom mladih, u sklopu festivala bit će organizirane i posebne aktivnosti kako bi se pružila prilika za jačanje vještina i kompetencija djece i mladih.

- Važno je postići ravnotežu između osnovnih prava djece: prava na obrazovanje i izvršavanje školskih obveza, ali i prava na slobodno vrijeme i igru koje je dio mentalnog zdravlja i kreativnim vještinama priprema djecu na život u odrasloj dobi, rekla je Carmen Gruber iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza je naglasila da je važno pobuditi interese kod mladih za filmsko stvaralaštvo kao dio njihova slobodnog vremena, a Ingrid Pađen Đurić iz Hrvatskog audiovizualnog centra kako HAVC potiče filmsko opismenjavanje mladih nastojeći provesti implementaciju filmske pismenosti u redovni školski program.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku je uz Festival od samih početaka i bez njegove potpore ne bi se mogle provoditi aktivnosti. Predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo navodi da u slobodno vrijeme djeca razvijaju značajne vještine, izražavaju se i komuniciraju te spoznavaju tko su i što su, te da kao društvo moramo štititi njihovo slobodno vrijeme koje je i zapisano u Konvenciji o pravu djeteta.

Dugogodišnji partner Festivala prava djece je i Ured Pravobraniteljice za djecu. Zamjenica Pravobraniteljice  Maja Šupljika Gabelica naglasila je važnost ovog Festivala zbog temeljnih načela Konvencije o pravima djeteta koja promiče u svojim aktivnostima – inkluzivnost, pristupačnost i pozitivni sadržaji: "Istraživanja su pokazala da pozitivni sadržaji snažnije utječu na nas same nego oni negativni, a kojih je, nažalost više. Često, baveći se ugrožavajućim situacijama za djecu, zaboravljamo na igru, slobodno vrijeme, kreativnost, razonodu i uživanje. I zato je sad pravo vrijeme za slobodno vrijeme!"

Okrugli stol moderirala je novinarka HRT-a Ivana Sučić, a na njemu su sudjelovali voditeljica i glazbenica Ida Prester, psihologinja Nada Kegalj, učenice osnovnih škola Anamarija Frigan i Sonja Dušek, učenici srednjih škola Petar Sturz Vujadinović i Antonio Horvatin te predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić.

Slobodno vrijeme nudi priliku djeci i mladima da se bave aktivnostima koje vole, istražuju svoje interese, razvijaju vještine, grade odnose i jednostavno se zabave, a u zaključku razgovora Ida Prester je dodala da je neovisno o školskim obavezama i aktivnostima važno slijediti sebe.

Festival se nastavlja sutra, 12. listopada u kinu Kinoteka projekcijama filmova "Dnevnik Pauline P." u 10 sati  te "Mali detektivi i tajna morskih dubina" u 13 sati. Projekcije su organizirane za škole.

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2024.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content