12. listopada 2021.

OTVOREN 13. FESTIVAL PRAVA DJECE: „ODRASLI NAS NE SLUŠAJU DOVOLJNO„ KAŽU MLADI NA PANELU O AKTUALNIM KRIZAMA

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je povodom otvorenja 13. festivala prava djece, online panel „Poslušajte nas malo, ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza.“  koji se mogao pratiti na Facebook stranici Festivala prava djece a snimku panela možete pogledati ovdje.

Rijetko kada se organizira događaj na kojem su panelisti, pa i moderator,  djeca i mladi te su svojim panelom poručili: “Mladi imaju dobra razmišljanja, imamo drugačiju perspektivu i drugačija rješenja, mi stvaramo, kreiramo i dajemo - voljeli bi da nas odrasli aktivno poslušaju!“

 Panel je moderirao Aleksej Leon Gajica, član žirija Festivala prava djece, učenik MIOC-a i Mladi ambasador za prava djece i mladih. Panelisti su bili Iva Ćorković, učenica 8. razreda OŠ Dragalić, suautorica filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten u program Festivala, Petar Duspara, učenik OŠ M. Lovraka iz Petrinje, Lucija Cerovec, članica žirija Festivala prava djece i učenica X. gimnazije u Zagrebu, Drita Havolli, učenica Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, a sudjelovale su  i stručnjakinje Sena Puhovski, psihologinja i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva te dr. sc. Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja i predsjednica Udruge Alternator.

Kako je ići u školu, a kako na praksu online? Kako održavati prijateljstva u virtualnom svijetu? Kako utješiti nekoga ako ga ne možeš zagrliti? Na ova i brojna druga važna pitanja, vezana za trenutnu epidemiju virusa Covid-19 i posljedice potresa  razgovaralo se na panelu, a značajna pozornost posvećena je i velikom problemu u životima djece i mladih – utjecaju društvenih mreža i cyberbullyingu, koji ima posljedice na kvalitetu njihovog života, ističu mladi panelisti. 

“ Bilo bi izvrsno kada bi mogli iskorijeniti teške životne situacije koja tište djecu i mlade, no velika je stvar prepoznati ih i reagirati. Važno je djeci dati prostora sa spoznajom da se uvijek mogu pouzdati u nas, odrasle. Aktivnim slušanjem gradimo odnos i povjerenje koji nam svima otvara nove mogućnosti“ zaključila je dr. sc. Ana Žnidarec Čučković, predsjednica Udruge Alternator.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, također ističe važnost Festivala kao dugogodišnji partner: “Ovo je osjetljivo vrijeme za odrastanje, posebno za najranjiviju djecu, koja su u vrijeme pandemije u riziku da budu još više isključena. Festival prava djece jedinstvena je inkluzivna platforma koja djeci i adolescentima, uključujući djevojke i dječake s teškoćama i one iz manje razvijenih područja, omogućuje da se izraze i raspravljaju o pitanjima do kojih im je najviše stalo, izazovima paralelnih online i offline života te prilikama za stvaranje bolje budućnosti. UNICEF s ponosom podržava Festival već 13. godinu i vjerujemo da će nastaviti osnaživati i povezivati glasove djece iz svih dijelova Hrvatske u duhu inkluzije, empatije i podrške

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je kako se već godinama podržava Festival prava djece koji na inovativan način pristupa dječjim pravima, pomaže njihovoj boljoj vidljivosti, a naročito prepoznavanju prava djece u području kulture i umjetnosti. Festival utječe i na povećanje dostupnosti kvalitetnih medijskih sadržaja djeci, te pomaže preskočiti prepreke kako bi isti dospjeli i do djece u udaljenim manjim mjestima i do djece s oštećenjem vida ili sluha.

“Posebno nas veseli to što FPD omogućuje da se širokoj publici djece i mladih prikažu i filmovi koje su snimili upravo njihovi vršnjaci. Na taj način on osnažuje glas djece u društvu, potiče ih na slobodno iznošenje mišljenja o svim pitanjima koja su im važna, te tako pomaže ostvarivanju dječjega prava na sudjelovanje ili participaciju” ističe Pravobraniteljica.

“Više od 20% djece u Europskoj uniji u 2019. bilo je izloženo riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Svako dijete u EU-u, bez obzira na porijeklo, ima pravo na istu razinu zaštite i pristup bitnim uslugama. Europska komisija je 2021. donijela Strategiju EU-a o pravima djeteta i prijedlog preporuke Vijeća o uspostavi europskog jamstva za djecu u čijim pripremama je sudjelovalo više od 10 000 djece. Podržavamo rad djece koja dižu svoj glas i snimaju filmove o svojim problemima i pravima te vas sve pozivamo da pratite aktivnosti u okviru Festivala prava djece, poručio je Ogninan Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj povodom otvorenja Festivala.

Ovogodišnji 13. Festival prava djece se ponovno odvija online putem svih ekrana (od interneta, preko društvenih mreža i Youtube-a do televizije). Prošle godine je tako na Festivalu sudjelovalo rekordnih 30 tisuće djece gledajući filmove svojih vršnjaka.

Ove godine novost Festivala jest da je i sam žiri dječji – djeca iz osnovnih i srednjih škola dodjeljuju nagrade filmovima svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj.

Svi filmovi koji su snimila djeca, a koji su selektirani iz revija Hrvatskog filmskog saveza, dostupni su svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com , a učitelji mogu preuzeti i nastavne pripreme za rad nakon gledanja filma. Cilj je da što više učitelja preuzme materijale i što više razgovara s djecom i mladima o temama filmova.

I ove će godine, osim školskih projekcija, na HRT3 biti prikazani filmovi aktualne europske produkcije u programu Dobre vibracije, zabavni, domišljati i poticajni, odlični za druženje cijelih obitelji ispred malih ekrana. Emitiranje počinje već ove subote 16. listopada, a svi filmovi su prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida, što Festival čini jedinim inkluzivnim festivalom u Hrvatskoj.

Festival prava djece pod već poznatim motom „Mali festival za velike teme“ na zabavan i pitak način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, no istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu.  Održava se 13. godinu za redom u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom.

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2022 - Festival prava djece- Sva prava pridržana
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram