Stvaralaštvo mladih

Filmovi za srednju školu

Program Stvaralaštvo mladih donosi filmove koje su kreirali srednjoškolci iz različitih europskih zemalja, članovi filmskih družina i klubova i samostalni autori. Kao i u programu za osnovne škole, i ovi filmski naslovi progovaraju o svim temama koje su im bliske i koje ih okupiraju – ali koje korespondiranju s njihovom dobi i sada nešto složenijim životnim izazovima i društvenim kontekstima… Široki spektar tema koji obrađuju pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi. Ovogodišnji filmovi birani su iz programa 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala, koje organizira Hrvatski filmski savez. Osim filmova koje možete pogledati na našem YouTube kanalu ili preuzeti preko Google Drivea, dostupne su vam i nastavne pripreme koje su izradili stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja pomoću kojih možete ostvariti još kvalitetniju i aktivniju raspravu. 

Ovdje možete preuzeti cijeli program s titlovima sa svim filmovima.

Ovdje možete preuzeti cijeli program s audiodeskripcijom sa svim filmovima.

Ovdje možete preuzeti pojedinačne filmove s titlovima uz nastavne pripreme.

Ovdje možete preuzeti pojedinačne filmove s audiodeskripcijom uz nastavne pripreme.

Ovdje možete preuzeti nastavne pripreme.

 

 

Bez veze

Hrvatska, 2023., 9'58''
dokumentarni 

Skupina srednjoškolki istražuje koliki je utjecaj pametnih telefona na naše živote, iznose nam neke zanimljive podatke o korištenju telefona kod mladih te koliko vremena one i njihove prijateljice iz doma dnevno provode u interakcije s ekranom. Odlučuju se za zanimljiv eksperiment: tri dana provest će bez telefona i saznat ćemo do kojih su sve uvida time došle. 

Autorice: Petra Rakušić, Lea Ušković
Produkcija: Video skupina Učeničkog doma Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku 

Bravo Anamarija

Hrvatska, 2022., 6'42''
igrani 

Lokalni ženski nogometni tim u poodmaklim je pripremama za nadolazeće natjecanje. Trener se raspada pod stresom i počinje zadavati curama preteške zadatke – sve dok se Anamarija ne odluči zauzeti za čitavu grupu.  

Autori: Dorian Petričević, Izidor Stanić, Andija Vuić
Produkcija: Studio kreativnih ideja Gunja 

Dobar tek

Hrvatska, 2023., 12'42''
igrani 

Filip dolazi u posjet roditeljima nakon godinu dana. Ponovno se povezuje s članovima svoje obitelji, stvari se čine savršenima – sve dok se ne spomene prošlost. 

Autor: Moreno Bogdan
Produkcija: Blank_filmski inkubator, Zagreb

Prijateljstvo dvaju bića 

Hrvatska, 2022., 6'02''
animirani 

Adaptiran prema knjizi The Giving Tree Shela Silversteina, ovaj film donosi filmsku viziju odnosa jednog dječaka i stabla jabuke.  

Autori: grupa autora
Produkcija: Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar 

Borders

Srbija, 2022., 3'18''
animirani 

Animirani film o stvaranju i nestajanju granica. 

Autor: Lazar Predrag Bačkonja
Produkcija: Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Niš  

Ponoćni grad

Norveška, 2023., 4'56''
animirani 

Tromsø, sjever Norveške. Grupa prijatelja sastaje se u ponoć za posljednju zajedničku avanturu prije negoli će svatko otići svojim putem. Cijelu se noć smiju, plaču, prisjećaju prošlosti i razmišljaju o tome kako će budućnost utjecati na njihove međusobne odnose. Ponoćni grad prikazuje kaotično, ali predivno mladenačko doba i strahove onoga trenutka kada osjetimo da mu se bliži kraj. 

Autorica: Elise Xiaqi Eriksen
Produkcija: samostalni autor 

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2023.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content