3. listopada 2023.

14. Festival prava djece

Dječje stvaralaštvo

Blok stvaralaštva mladih - za srednje škole

Djeca i mladi iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske prošle su godine snimili filmove koji progovaraju o temama koje su njima bliske, važne i poznate. Ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, a pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi. Ovogodišnji filmovi birani su iz programa 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, manifestacije koju organizira Hrvatski filmski savez, a koja je posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Osim filmova koje možete pogledati na našem YouTube kanalu, dostupne su vam i nastavne pripreme koje su izradili stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja pomoću kojih možete ostvariti još kvalitetniju raspravu.

POPIS FILMOVA 

#STOPDigitalZombies, Hrvatska, 2022, 4'25''

slobodni stil

Film o digitalnoj ovisnosti i njenim posljedicama napravljen iz dva dijela. Prvi dio prikazuje ovisnost o ekranima i situacije u kojima se nalaze djeca koja ne mogu bez mobitela. Video zapis prati repetitivni audio zapis sastavljen od riječi "block, like, scrolling, swipe...". Drugi dio filma prikazuje situacije koje se odvijaju kada učenici nemaju mobitel pri ruci, a one su raznolike i pozitivne.

Autori: Magdalena Šupica, Gabrijel Šupica, Andreas Muka

Voditeljica: Ivana Pivac Tadić

Produkcija: Dramsko medijska skupina OŠ Dragalić

ISTI A RAZLIČITI, Hrvatska, 2022, 3'51“

radionički, slobodni stil

U filmu pratimo gradaciju različitih emocionalnih stanja, usamljenosti i ispunjenosti, i njihov utjecaj na ljude.

Autorice: Lucija Botica, Franka Brkić, Lucija Skokandić, Paula Blitvić, Manuela Cifuentes, Sara Ilišković, Branka Kalogjera

Voditelji: Dora Šustić, Toma Zidić

Produkcija: CZK Korčula i BLANK Zagreb

MOJ HEROJ, Hrvatska, 2022, 2'17“

animirani

Nasilje je svuda oko nas. Ovim filmom autorica želi osvijestiti druge da razmisle prije nego nekog uvrijede, bilo riječima, porukama i sl. Također upozorava da se pomogne žrtvama ako svjedočimo bilo kojem vidu nasilja.

Autorica: Corina Kovačić

Voditeljice: Nikolina Hampamer, Iva Mihalic Krčmar

Produkcija: OŠ T. Goričanca, Mala Subotica

MOZAK NA PAŠI, Hrvatska, 2022, 3' 41“

animirani

Film na pomalo bizaran način prati zaigrani mozak djevojčice kojoj je dosadno na nastavi. Mozak odluči pobjeći i zabaviti se kako najbolje umije. Pronalazi aktivnosti koje ga vesele, daju mu više ili manje poticaja. No, hoće li mu ta zabava dosaditi?

Autorice: Ariela Crkvenčić, Magdalena Balenta, Kala Križnik, Ena Škvorc, Keti Tropša, Šimun Sabo

Voditeljice: Jasminka Bijelić Ljubić, Dina Nedeljko

Produkcija: ŠAF Čakovec, Čakovec

NIJE BAŠ DOBAR OSJEĆAJ, Hrvatska, 2022, 6'09“

dokumentarni

Glavni protagonist dokumentarnog filma, dječak Vito, govori o problemima s kojima se svakodnevno susreće radi svog mucanja. Samouvjereno i odlučno pred kamerom progovara o tome kada su započeli njegovi problemi s govorom, kako na to reagiraju prijatelji i obitelj te nudi savjete kako se nositi s mucanjem, vježbati izgovor i ostati pozitivan.

Autori: Elena Vrtarić, Maja Cmrečnjak, Hela Zachowius, Nika Leskovar, Katja Jalušić, Marko Mikolaj, Jakov Božanić, Nina Peras, Mihael Hanžeković

Voditelji: Dijana Pasarić, Mario Kanižaj

Produkcija: OŠ Strahoninec, Čakovec

RAZLIČITOST SPAŠAVA, Hrvatska, 2022, 3'11“

animirani

Film se bavi članovima obitelji Glistić: mamom, tatom i bebom glistom. Beba Glistić ne zna puzati već se kotrlja pa ga mama i tata pošalju u školu. Naposljetku se bebi Glistiću ipak isplatilo kotrljati jer je svojom brzinom spasio život i sebi i mnogim drugima.

Autori: Bruna Benčić, Ivor Benčić

Voditelj: Miroslav Klarić

Produkcija: FKVK Zaprešić, Zaprešić

ŠKOLA JE ŠKOLA, Hrvatska, 2021, 10' 33“

radionički, igrani

Dvije apatične djevojke odlučile su zasebno preskočiti nastavu prvog dana nove školske godine, no igrom slučaja prilikom bijega se upoznaju. Cijeli dan zajedno lutaju gradom i započinju jedno lijepo prijateljstvo.

Autori: Oskar Bujger, Lovro Blažon, Agata Golembiowski, Sven Tarnik Stamenković, Ivan Mikulić, Eva Eva Romana Cvijetić, Leda Gradski, Mirej Đurović

Voditelj: Vjeran Vukašinović

Produkcija: Bacači sjenki, Zagreb

U NADI JE SPAS, Hrvatska, 2022, 7' 23“

dokumentarni

U filmu upoznajemo udomljenu djevojčicu koja se pismom obraća ocu s kojim trenutno ne kontaktira budući da je u zatvoru, i njezinu udomiteljicu koja je s njom ostvarila topao i gotovo majčinski odnos pokušavajući joj nadoknaditi propuštene prilike iz djetinjstva. Usprkos trudu udomiteljice, djevojčica i dalje sanja o ponovnom okupljanju svoje obitelji.

Autori: Jakov Bregović, Lana Trbović, Uma Kirić, Vita Škrobar, Luka Horvat, Ema Balog, Nina Oršuš, Karla Balog, Vlatka Ignac, Tamara Ignac, Viktorija Ignac

Voditeljice: Kristinka Vugrinec, Andrea Matić

Produkcija: OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec


Stvaralaštvo mladih

Blok stvaralaštva mladih - za srednje škole

Mladi iz filmskih družina i klubova diljem svijeta sudjelovali su u stvaranju filmova koji progovaraju o njima bliskim, važnim i poznatim temama. Baveći se tolerancijom, ekologijom, otuđenjem i neminovnom pandemijom koronavirusa, ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, a pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi. Ovogodišnji filmovi birani su iz programa 27. Filmske revije mladeži i 15. Four River Film Festivala koje organizira Hrvatski filmski savez. Osim filmova koje možete pogledati na našem YouTube kanalu, dostupne su vam i nastavne pripreme Foruma za slobodu odgoja pomoću kojih možete ostvariti još kvalitetniju raspravu.

POPIS FILMOVA

PANDA EXPRESS, Hrvatska, 2020, 3’37’’

animirani

Panda gleda vijesti na televiziji: druge pande nestaju, sve ih je manje u svijetu. Odluči krenuti u školu kako bi pokušala zaustaviti nestanak svoje vrste. U školi je pak nitko ne razumije, podsmjehuju joj se svi osim jedne djevojčice koja joj je odlučila pomoći. Školom najednom zavlada strah od pande. Učenici protestiraju, no pandina prijateljica umiruje situaciju.

Autorica: Vlatka Korbar

Produkcija: Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb

TELEVIZIRAN, Hrvatska, 2022, 2’30’’

animirani

Mediji utječu na nas i više nego što mislimo.

Autori: Josip Skledar, Petra Krišković, Jurica Nikolić, Katarina Ivanković, Janko Gross, Marta Barlović, Hana Tomić, Matej Tomić, Jelena Horvat, Borna Benčić, Lara Jakovina, Lucija Petkoviček, Mia Banovac

Produkcija: FKVK Zaprešić, Zaprešić

PLUS PLUS PLUS, Hrvatska, 2022, 7’29’’

dokumentarni

Tri ispovijesti o školskom ugnjetavanju – bullyingu.

Autori: David Cmrečki, Gregor Horvat

Produkcija: Privatna umjetnička gimnazija, Zagreb

I BITI U BEDU PONEKAD JE U REDU, Hrvatska, 2022, 10’32’’

dokumentarni

Mladi imaju potrebu podijeliti svoje misli i osjećaje, no nažalost, često se osjećaju kao da ih nitko ne sluša i ne čuje.

Autor: Ivan Kozjak Lesički

Produkcija: Media talenti, Zagreb

USPOMENE − PETRINJA, Hrvatska, 2022, 0’59’’

dokumentarni

Jednominutni film o potresu koji je uzdrmao cijelu Petrinju, a Petrinjcima ostavio uspomene zbog kojih se prisjećaju ljepše prošlosti i nadaju boljoj budućnosti. Protagonistica filma je Lucija Katić.

Autorica: Katarina Katić

Produkcija: Gimnazija Karlovac, Karlovac

ARI, Egipat, 2021, 3’37’’

animirani

Djevojčica Ari na razne načine pokušava privući pozornost svoga oca dok joj to potpuno slučajno ne uspije.

Autorica: Rawan Fayez

Produkcija: Animation School, 6 Bab Sharq, Aleksandrija, Egipat

COVID-19 OKO NAS, Švedska, 2021, 5'12''

Dokumentarni

Dokumentarni film se bavi istraživanjem kako je COVID-19 utjecao na obrazovanje u Europi?

Autori: grupa autora

Produkcija: Västerbergslagens utbildningsförbund, Ludvika, Švedska

PUTEM PAPIRA, Francuska, 2021, 5'27''

Igrani

Bivši supružnici i roditelji sastaju se na parkingu kako bi razgovarali. U automobilima su ostavili svoju djecu, polubrata i polusestru koji se do tad nisu znali, a upoznat će se preko automobilskih prozora.

Autorica: Nathalie Dunselman

Uloge: Benjamin Leinster, Antoine Contat, Quentin Mollaret, Rafael Rajabian, Alenza Dus, Malvina Plegat, Stephane Hausauer

Produkcija: EICAR – École de Cinéma, Pariz, Francuska


RAZGOVOR POČINJE FILMOM

Aktivnost Razgovor počinje filmom iz godine u godinu privlači učenike srednjih škola koji uživaju u kvalitetnim filmovima europske i svjetske produkcije. Nakon pogledanog filma, uz podršku stručnjaka i moderatora, mladi raspravljaju o temama koje je film otvorio.

Povezivanje

Canada, 2020, 54'
dokumentarni film

Redateljica: Noemi Wats
Produkcija: Filmblanc

Festivali i nagrade:

LOS ANGELES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
ACCOLADE GLOBAL FLIM COMPETITION
FRANKLIN INTERNATIONAL INDEPENDENT FILM FESTIVAL
INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL
NORTH WEST FEST
CINE A LA VISTA


Sinopsis:

Gledanje dokumentarnog filma „Connecting the Dots“ koji obrađuje temu mentalnog zdravlja kroz prikaze života mladih diljem svijeta. Protagonisti otvoreno razgovaraju o svojim iskustvima na dosad neviđen način. Ovakav otvoren pristup osobito je važan u vremenu porasta anksioznosti i depresivnosti među mladima, a film teme mentalnog zdravlja iznosi na površinu te nudi inspirativne načine kako si pomoći i utjecati na zajednicu.

Ovaj dugometražni igrani film s naglaskom na razvoju likova prvi je film takve vrste koji u prvi plan stavlja mlade glasove koji govore o mentalnom zdravlju mladih. Njihove osobne pripovijesti vode narativ filma. Oni će nam reći gdje smo pogriješili i što treba promijeniti. Zovemo ih stručnjacima.

U iznimno kinematografskoj mizansceni, Povezivanje otkriva zašto je pred nama jedna cijela populacija mladih ljudi koji pate od anksioznosti i depresije te, prečesto, sami okončavaju svoje živote. Film razotkriva preventivne i nadahnjujuće načine rasvjetljavanja ove globalne krize mentalnog zdravlja mladih. Putujući svijetom, film odvodi publiku u zemlje poput Kanade, SAD-a, Brazila, Argentine, Zimbabvea i drugih.


DOBRE VIBRACIJE

Obiteljska filmska druženja na Hrvatskoj radioteleviziji

Priče o Franzu

Austrija, 2022, 78’
Obiteljski
Preporučena dob: 6 +

Redatelj: Johannes Schmidt
Uloge: Jossi Jantschitsch, Nora Reidinger, Leo Wacha, Ursula Strauss, Simon Schwarz, Maria Bill

Festivali i nagrade:
Međunarodni festival filma za djecu i mlade– Zlin Film Festival, 2022;
Goldener Spatz – Njemački festival dječjih medija, 2022;
Cinekid Festival, Amsterdam 2022;
Diagonale, Graz 2022.


Sinopsis:

Nakon što Franz otkrije influencera Hanka Habera, njegovo dvoje najboljih prijatelja, Gabi i Eberhard, u početku su sumnjičavi. No Franz, najmanji u razredu, sa svojim nepredvidivim piskutavim glasom, vrlo je zainteresiran za bilo kakve savjete! Glavobolju mu ne izaziva samo njegov učitelj Cik-Cak, već i razredna kraljica Elfi. Franz shvaća da naizgled jednostavan put ne vodi do cilja – kad Gabi iznenada nestane. Čak su i njegovi roditelji zbunjeni. Tako Franz i Eberhard sami kreću u pustolovnu potragu – zaobilazeći strašnu gospođu Berger – te na kraju trio ponovno pronalazi ono za što su mislili da je izgubljeno: najveće prijateljstvo na svijetu.

Film je prilagođen gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. 

Moj tata kobasica

BELGIJA, 2021, 83’
Obiteljska komedija
Preporučena dob: 8+

Redateljica: Anouk Fortunier
Uloge: Johan Heldenbergh, Savannah Vandendriessche, Hilde De Baerdemaeker, Jade De Ridder, Ferre Vuye, Camilia Blereau, Chokri Ben Chikha

Festivali i nagrade:

Međunarodni filmski festival za djecu i tinejdžere – Children KinoFest, 2022
Giffoni Film Festival, 2022
Ale Kino, 2022
Tallinn Black Nights Film Festival, 2021
Međunarodni filmski festival u Solunu, 2021
Cinekid Film Festival, 2021
Međunarodni filmski festival Minneapolis ST. Paul, 2021
Cinequest Film Festival, 2021

Sinopsis:

Spektakularna zabava za sve uzraste prati jednog šašavog oca i jednu kreativnu djevojčicu na nepredvidivom putovanju promjene karijere i pronalaska onog što je zaista važno u životu.

Otac 11-godišnje Zoé postaje nezadovoljan poslom bankara i odlučuje napustiti karijeru kako bi postao glumac. Njegova supruga, izvršna direktorica u tvornici čokolade, zabrinuta je zbog njegovih planova, ali Zoé je odlučna pomoći ocu da uspije u velikoj životnoj promjeni…

Film je prilagođen gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. Osobe sa oštećenjem vida mogu pogledati film uz pomoć mobilne aplikacije MovieReading.

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2024.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content