RAME UZ RAME

Radionice će se održavati online, broj mjesta na radionicama je ograničen (za svaki termin može se prijaviti do 1 razredni odjel), a termini se dogovaraju individualno. 

Prijaviti se možete putem emaila: festivalpravadjece[at]alternator.hr

Što je istina, a što laž: postoji li cjepivo protiv lažnih vijesti?

Danas smo okruženi različitim informacijama, a neke od njih mogu biti i neistinite, što nas često dovodi u zabludu. Upravo smo tim neistinitim informacijama, odnosno lažnim vijestima, bili izloženi tijekom trajanja pandemije koronavirusa. Je li zaista kineska vlada napravila virus u laboratoriju? Ima li 5G mreža utjecaj na koronu? Hoće li mi pijenje vode svakih 15 minuta pomoći s koronom? I koja je uloga Billa Gatesa u svemu? Sve su ovo pitanja koja se pojavljuju na televiziji, u novinama i na našim mobitelima i društvenim mrežama, a većina nije utemeljena u znanstvenim istraživanjima i spoznajama. Zašto netko želi proširiti ovakve neutemeljene informacije i koji im je cilj? Zašto uopće postoje lažne vijesti i kako prepoznati koje su lažne, a koje istinite vijesti? O svemu ovome razgovarat ćemo na našoj radionici – pridruži nam se i nauči više o lažnim vijestima te koji utjecaj imaju na nas osobno i na društvo oko nas.

O voditelju:

Domagoj Morić je trener s više od 10 godina iskustva u različitim temama poput osobne i javne komunikacije, odnosa s javnošću, upravljanja projektnim ciklusom, pisanja projekata, volontiranja, ESC-a, Europske unije i građanskog obrazovanja. Za sebe kaže da voli raditi s različitim skupinama ljudi i izazivati sebe.

Virtualno i realno okruženje – je li to sudar svjetova ili…?

Virtualno ili realno okruženje – koje je stvarno? Na koji način možemo kvalitetno zadovoljavati svoje potrebe u oba svijeta? Koje su prednosti i nedostaci korištenja Interneta? Može li Interneta biti previše u našim životima i kada znamo da smo prešli tu granicu? Kako biti u balansu između virtualnog i realnog svijeta? Kako se brinuti o sebi i svom mentalnom zdravlju? Odgovore na ta, ali i brojna druga pitanja, učenici će moći dobiti tijekom interaktivne radionice. Pregledom brojnih mitova i krivih uvjerenja te kvizom i uključivanjem u zajedničku raspravu, učenici  će imati priliku osvijestiti koje psihološke potrebe zadovoljavaju u virtualnom, a koje u realnom svijetu te procijeniti svoje navike korištenja interneta. Također, posebno će se osvrnuti na granicu između kvalitetnog, učinkovitog i zdravog te prekomjernog korištenja interneta. U posljednjem dijelu radionice, učenike će se upoznati i podsjetiti na brojne rizike virtualnog okruženja uz davanje osnovnih smjernica o tome kako brinuti o sebi, svome razvoju i cjelokupnom zdravlju.

Lucija Lamešić je magistra socijalne pedagogije te je stručna suradnica u znanosti i visokom obrazovanju kabineta Odgojnog savjetovališta Nastavno-kliničkog centra Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Radi i kao vanjska suradnica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica. Svoje dodatno usavršavanje usmjerila je pohađanju Bazične edukacije iz Realitetne terapije i Teorije izbora. Od početka svog profesionalnog rasta i razvoja usmjerena je radu s djecom i mladima, a posebice onima koji iskazuju rizične oblike ponašanja. U slobodno vrijeme voli planinariti te se opustiti uz dobru knjigu ili film. 

Sabina Mandić je magistra socijalne pedagogije zaposlena kao asistentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te je stručna suradnica u Odgojnom savjetovalištu pri Nastavno-kliničkom centru fakulteta, sve u Zagrebu. Glavni stručni interesi su joj rad s djecom i mladima s problemima u ponašanju, kao i njihovim obiteljima; problematična i rizična ponašanja mladih u virtualnom okruženju te bihevioralne, odnosno ponašajne ovisnosti. Znanstveni interesi prate ranije navedene stručne interese, te trenutno priprema doktorsku disertaciju na temu ovisnosti o internetu kod srednjoškolaca. Autorica je nekoliko znanstvenih radova te stručnih publikacija u području bihevioralnih ovisnosti i utjecaja digitalnih medija i virtualnog okruženja na mentalno zdravlje mladih.

Sanja Radić Bursać je socijalna pedagoginja s višegodišnjim radnim iskustvom u sustavu odgoja i obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi te u učeničkom domu. Godine 2019. službeno se priključila Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, a radi i kao vanjska suradnica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica. Svoje dodatno usavršavanje provodi na mjestu stručne suradnice u znanosti i visokom obrazovanju u Odgojnom savjetovalištu pri Nastavno-kliničkom centru fakulteta. Aktivna je članica većeg broja organizacija civilnog društva. Vjeruje u cjeloživotno učenje i kontinuirano ulaganje u osobni i profesionalni rast i razvoj te je završila osnovnu razinu edukacije iz Realitetne terapije i Teorije izbora, niz stručnih usavršavanja o specifičnim metodama i tehnikama u savjetodavnom radu, a trenutno je edukantica iz Dječje i adolescentne integrativne psihoterapije. Uključena je u niz znanstveno-istraživačkih i stručnih projekata na području prevencijske znanosti i bihevioralnih ovisnosti.

Ne vidim i ne čujem; kako doživjeti film na pravi način!

Zanima li vas što su audiodeskripcija i standardizirani titl za gluhe? Aktivnosti radionice na zanimljiv će način približiti strategije koje se koriste kako bi film bio pristupačan svim učenicima bez obzira na funkcionalnost sluha ili vida.

Radionica je namijenjena prije svega stručnim suradnicima redovitih škola, kako bi razvojem profesionalnih vještina pridonijeli uspješnosti odgojno obrazovnog uključivanja učenika/ca sa senzoričkim oštećenjima. Ona ima cilj osnažiti djelatnike, pridonijeti sinergiji i kvaliteti inkluzivne kulture škole, kako bi se odgojno obrazovnog uključivanje učenika sa senzoričkim oštećenjima unaprijedilo.

U sustavu odgoja i obrazovanja, stručnjakinje edukacijske rehabilitatorice, omogućuju učinkovite i teškoćama primjerene intervencije s ciljem uspješnijeg uključivanja učenika s teškoćama u primjerene oblike i programe odgoja i obrazovanja. Time se, između ostalog, senzibilizira društvo i zajednica.

Uključite se i promišljajte o inkluziji na posve drugačiji način!

O voditeljici:

ANDREA FAJDETIĆ je edukacijska rehabilitatorica višegodišnjeg iskustva u području rada s djecom i mladima koji imaju senzorička oštećenja. Tijekom dugogodišnjeg profesionalnog djelovanja radila je kao mobilna tiflopedagoginja Odjela za integraciju COO Vinko Bek, asistentica na Odsjeku za oštećenja vida ERF-a, nastavnica u COO Zagorska 14. te je trenutno zaposlena kao stručna suradnica OŠ Petra Zrinskog. Andrea je voditeljica Županijskog stručnog vijeća AZOO-a. Suosnivačica je i članica više strukovnih udruga. Autorica je znanstvenih i stručnih radova u području rehabilitacije i odgojno-obrazovnog uključivanja (inkluzije). Trenutni fokus profesionalnog djelovanja je strateško promišljanje o unapređenju odgojno obrazovnog uključivanja te kreiranje inovativnih edukativnih programa za stručne suradnike, učitelje i nastavnike. Za sebe kaže da voli misliti naglas!

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2020 - Festival prava djece- All Rights Reserved
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram