RAME UZ RAME

Medijska pismenost u svakodnevici: lažne vijesti i kritičko razmišljanje

Opis radionice: Jeste li dosad ikada naišli na lažnu vijest? Kako ste znali da je lažna? I koje alate ste koristili da biste provjerili isto? Možda, pak, niste ni razmišljali o tome da dio vijesti koje dobivamo svakodnevno može biti lažno – a tom fenomenu nisu imuni ni novinari! U ovoj radionici ćemo razgovarati o pojavi lažnih vijesti i načinima kako ih prepoznati. Dotaknut ćemo se i kritičkog razmišljanja, kao glavnog elementa medijske pismenosti. Analizirat ćemo reklame i medijske priloge, a sve s ciljem razumijevanja medijske pismenosti.  

Voditelj radionice: Domagoj Morić

Životopis: Domagoj Morić trener je s više od 10 godina iskustva u različitim temama poput osobne i javne komunikacije, odnosa s javnošću, upravljanja projektnim ciklusom, pisanja projekata, volontiranja, ESC-a, Europske unije i građanskog obrazovanja. Za sebe kaže da voli raditi s različitim skupinama i izazivati ​​sebe. 


Kako biti u zdravoj vezi s društvenim mrežama?

Opis radionice: Društvene mreže danas je teško u potpunosti izbjeći i njihovom korištenju nije jednostavno odoljeti. Umjereno korištenje društvenih mreža može imati pozitivan učinak na stvaranje i održavanje odnosa s drugima, razvoj našeg identiteta, kreativnosti i medijske pismenosti. Uz pomoć društvenih mreža možemo biti politički aktivni, a i pružaju nam priliku da relativno brzo i lako svijetu izrazimo sebe i svoje stavove. Putem društvenih mreža imamo priliku i učiti pa čak se i formalno obrazovati. No što ukoliko smo izgubili kontrolu nad količinom vremena koje provodimo koristeći ih? Kako primijetiti da korištenje društvenih mreža počinje negativno utjecati na naše živote, sliku o nama, naše osjećaje i mentalno zdravlje te kako si u tom slučaju pomoći? Na ovoj interaktivnoj radionici propitkivati ćemo našu vezu s društvenim mrežama i biti ćete upoznati sa strategijama i tehnikama koje vam mogu pomoći u kreiranju zdravog odnosa s društvenim mrežama te u brizi za vaše mentalno zdravlje.

Voditeljica radionice: Josipa Mihić

Životopis: Josipa Mihić radi kao predavačica i istraživačica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za poremećaje u ponašanju gdje je članica Laboratorija za prevencijska istraživanja. Sudjeluje u znanstvenim istraživanjima i stručnim projektima usmjerenima na teme poput promicanja socijalno-emocionalnog razvoja djece i mladih, kreiranja i evaluacije mindfulness programa (primjena tehnika usredotočene svjesnosti) te programa prevencije problema u ponašanju i promocije mentalnog zdravlja. Provodi grupne edukacije i treninge usmjerene na navedene teme s mladima i odraslima. Diplomirana je Geštalt psihoterapeutkinja te kao psihoterapeutica radi s mladima i odraslima u Centru za rehabilitaciju ERF te savjetovališta Žiraha. 

Radionice će se održavati online, broj mjesta na radionicama je ograničen (za svaki termin može se prijaviti do 1 razredni odjel), a termini se dogovaraju individualno. Prijaviti se možete putem emaila: festivalpravadjece[at]alternator.hr

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2020 - Festival prava djece- All Rights Reserved
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram