Radionice

Radionice će se održavati online i uživo, broj mjesta na radionicama je ograničen – za svaki termin može se prijaviti do 1 razredni odjel, a termini se dogovaraju individualno. Prijaviti se možete putem emaila: festivalpravadjece[at]alternator.hr 

Naziv radionice:

#Mislim svojom glavom

Mediji su dio svakodnevnog života djece i mladih jer putem njih uče, dolaze do informacija, zabavljaju se, komuniciraju i stvaraju odnose s drugima. Činjenica je da znaju koristiti medije i nove tehnologije, ali istraživanja pokazuju da i dalje ne razumiju u potpunosti medijski sadržaj koji konzumiraju. Cilj radionice #Mislim svojom glavom je kod učenika osnažiti vještine kritičke analize i promišljanja medijskog sadržaja, osvijestiti ih koja je uloga medija u zaštiti i promicanju njihovih prava te ih naučiti kako prepoznati manipulacije u medijima koje najviše prate.

O voditeljici:

Ivana Sučić diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a od 2007. godine radio kao novinarka i urednica u Obrazovnom i dječjem programu Hrvatskoga radija. U radijskim emisijama, reportažama i prilozima prati formalni i neformalni obrazovni sustav, propituje obrazovne politike, analizira te promiče prava i potrebe djece, mladih, studenata, učitelja i ostalih dionika obrazovnog sustava. Dio svog rada usmjerila je i prema medijskom opismenjavanju kolega i kolegica, ali i svih koji imaju važnu ulogu u odgoju djece i mladih. Višestruka je dobitnica Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja.

Naziv radionice:

Mindfulness i društveni mediji

Mediji danas nisu samo sredstvo komunikacije i prenošenja informacija, već i važan čimbenik u izgradnji identiteta i osjećaja u vezi sebe i svijeta. Mlade osobe veliki dio dana borave na društvenim mrežama, ostvare Mediji danas nisu samo sredstvo komunikacije i prenošenja informacija, već i važan čimbenik u izgradnji identiteta i osjećaja u vezi sebe i svijeta. Mlade osobe veliki dio dana borave na društvenim mrežama, ostvare mnogo kontakata i pošalju i prime mnogo emocija. Zbog sve većeg broja ljudi koji utječu na mlade putem društvenih medija, uvjeti za prihvaćanjem od vršnjaka postaju sve veći i teži. Zbog sve većih tehnoloških distrakcija koje odvedu naš um na razna mjesta i u razna vremena, sve je teže podnijeti činjenicu da smo ipak ovdje i sada. Cilj radionice Mindfulness i društveni mediji je osvijestiti kod učenika brzinu protoka vremena na društvenim mrežama i onu kada su usredotočeni na ovdje i sada. Kroz mindfulness tehnike cilj je mladima ponuditi način kako da lakše podnesu to „prazno vrijeme“ koje je inače ispunjeno društvenim medijima i nauče biti ovdje i sada te kako da osvijeste što se događa s njihovim emocijama, mislima i tijelom dok su uključeni u društvene medije. Također, cilj je s učenicima probuditi kritičnost prema društvenim medijima u kontekstu nametanja ideala ljepote i uspješnosti.

O voditeljici:

Ivana Kurtov je diplomirana socijalna pedagoginja, certificirana Mindfulness i Yoga učiteljica te edukantica geštalt psihoterapije. Iskustvo stječe u radu s osobama oboljelima od poremećaja hranjenja pri Centru BEA, psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan i kroz druge volonterske organizacije kao što su Hrabri telefon, SVE za NJU, Eating disorders Victoria (Australija) i Mindfulness Hrvatska. Sudjelovala je i kreirala brojne preventivne i intervencijske programe za mentalno zdravlje odraslih i mladih, te programe za učenje i za promicanje psihofizičkog zdravlja. 

FESTIVALSKI FORUM

Naziv radionice:

Mentalno zdravlje i vršnjačka podrška 

Vrijeme i mjesto održavanja: 15. listopada 2022., u 11 h, Kino Tuškanac, Zagreb 

Cilj radionice:  

 • potaknuti mrežu vršnjačke psihosocijalne podrške  
 • educirati učenike o načinima na koje mogu biti podrška jedni drugima  
 • smanjiti izoliranost učenika 
 • doprinijeti ukupnom poboljšanju mentalnog zdravlja učenika 

Kratki opis radionice:  
 
Radionica će se provoditi na način da ojača kapacitet mladih za pružanje ne-stručne i ne-kliničke podrške svojim vršnjacima. Kroz grupnu raspravu učenici će govoriti o teškoćama na koje nailaze neke mlade osobe u traženju pomoći i podrške, koliko je teško otvoriti se odraslim osobama i koju ulogu vršnjaci mogu imati u tome. Imat će priliku čuti različite perspektive i istražiti moguće opcije za podršku koju oni mogu pružiti. 

Voditeljica radionice:  

Marija Roth Jelisavčić školska je psihologinja u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu i educirana psihoterapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom u upravljanju projektima u području osobnog i socijalnog razvoja te mentalnog zdravlja djece i mladih. Teme projekata koje je vodila uključuju rješavanje sukoba, zdravu sliku o sebi, komunikaciju, mladenačke veze te savjetovalište za učenike. Voditeljica je školskog volonterskog kluba, trenerica je programa o volontiranju te je trenerica za rad s traumom i tugovanjem. Posjeduje bogato iskustvo u savjetodavnom radu s djecom, mladima i odraslima s raznolikim poteškoćama mentalnog zdravlja. 

Naziv radionice:

Živim zeleno i održivo – mala radionica za velike životne odluke  

Vrijeme i mjesto održavanja: 22. listopada 2022., u 11 h, Dječja kuća, Rijeka 

Cilj radionice:  

 • upoznati sudionike s temeljnim pojmovima povezanima s konceptom održivosti  
 • pružiti podršku sudionicima za dijeljenje vlastitih iskustava, znanja, stavova u kontekstu održivih svakodnevnih navika 
 • ponuditi prilike za kritičko razmišljanje i rješavanje problema  
 • inspirirati i motivirati sudionike na pozitivne promjene i usvajanje održivih stilova života 

Kratki opis radionice:  
 
Kombinacijom niza metoda i oblika učenja i poučavanja karakterističnih za neformalno obrazovanje, radionica na vrlo praktičan, interaktivan i zabavan način sudionike upoznaje s brojnim dimenzijama svakodnevnog života kojima kao pojedinci, ali i kao zajednica u cjelini, utječemo na prirodu i okoliš. Potencirajući kritičko razmišljanje, ali i aktivan pristup rješavanju problema, radionica ima potencijal osvijestiti posljedice naših svakodnevnih navika te inspirirati i motivirati sudionike za inoviranje i primjenu jednostavnih rješenja kojima se preveniraju brojna zagađenja i suvišno trošenje prirodnih resursa. Živjeti održivo je zabavno i lako, dođi naučiti ili podsjetiti se kako!  

Voditeljica radionice:  

Diana Kovačić je diplomirana učiteljica koja je rad u školi vrlo brzo zamijenila onim u organizacijama civilnog društva kroz koje se zainteresirala za neformalno obrazovanje. Od Foruma za slobodu odgoja gdje upoznaje moć medijacije, preko Regionalnog info-centra za mlade Rijeka u kojem se specijalizira za rad s mladima u području informiranja i savjetovanja te politikama za mlade kao članica Nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog, sve do Udruge Žmergo u kojoj volonterski rad zamjenjuje profesionalnim. Trenutno radi kao Žmergova voditeljica edukativnih programa i lokalnog info-centra za mlade kroz koji se osnažuju kompetencije mladih za život temeljen na održivosti.   

Naziv radionice:

Volontiranje u lokalnoj zajednici 

Vrijeme i mjesto održavanja: 29. listopada 2022., u 11 h, Pučko otvoreno učilište, Koprivnica 

Cilj radionice:  

 • upoznati sudionike s osnovnim pojmovima vezanim za volontiranje, pravima i obvezama volontera, dobrobitima volontiranja i motivacijom za volontiranjem 
 • educirati kako praktično planirati i provoditi volonterske aktivnosti  
 • potaknuti volonterski angažman mladih u lokalnoj zajednici  

Kratki opis radionice:  
 
Radionica ima za cilj educirati mlade i ojačati njihov kapacitet za sudjelovanje u volonterskim aktivnostima u lokalnoj zajednici. Kroz edukaciju i radionicu učenici će naučiti koja su prava i obveze volontera i pružatelja volonterskih usluga, kako planirati i provoditi aktivnosti te koje su dobrobiti volontiranja. Imat će priliku čuti različite perspektive i iskustva te istražiti moguće opcije za volontiranje. 

Voditelj radionice:  

Domagoj Morić magistar je komunikologije, trenutno pohađa doktorski studij na Sveučilištu u Ljubljani. Od 2009. godine kontinuirano surađuje s nizom organizacija civilnog društva, u kojima je bio i zaposlen. Trenutno je vlasnik obrta za poduku, savjetovanje i poslovne usluge. Edukator je u nizu programa vezanih uz medije, komunikaciju, odnose s javnošću, Europsku uniju, projektno pisanje, osnaživanje mladih i poduzetnost. Domagoj radi kao vanjski suradnik za Agenciju za mobilnost i programe Europske unije i SALTO resursne centre diljem Europske unije. Posjeduje značajno iskustvo u području medijske pismenosti, radu s mladima te pisanju i provođenju projekata. Autor je niza istraživanja s područja mladih te publikacija na teme medijske pismenosti, volontiranja i rada s mladima.  

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2023.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content