ONLINE PANEL

„Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju?"

„Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju?“, pitanje je koje je nužno postaviti u ovim izazovnim vremenima, a na koje ćemo odgovor pokušati dati u istoimenom online panelu koji se organizira povodom otvorenja 12. Festivala prava djece. Svjetska pandemija koronavirusa bitno je izmijenila sve dijelove naših života, a posebno snažan utjecaj ostavila je na mentalno zdravlje djece i mladih.

Istraživanje Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u sklopu projekta „Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj“, provedeno prije dvije godine na oko 10 000 djece i mladih u Hrvatskoj, pokazalo je da se više od četvrtine mladih tijekom zadnja dva tjedna od anketiranja osjećalo tužno i bezvoljno, a da ih je 14,5% barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu. Oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20% izvještava da ima ozbiljne znakove depresije i stresa. Trenutna situacija uzrokovana pandemijom bolesti COVIDA-19 tek donosi nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena. Mentalno zdravlje ozbiljno je ugroženo, a kakve će dugoročne posljedice ove pandemije biti, tek ćemo otkriti.

Ovoj temi potrebno je posvetiti mnogo pozornosti u javnom prostoru. Važno je osvijestiti javnost o postojanju ovog problema, ali i o postojanju kanala pomoći koji su dostupni kako bi se posljedice ublažile koliko god je to moguće. Povodom otvorenja ovogodišnjeg Festivala prava djece govorit će se o ovoj izuzetno aktualnoj temi i prenijeti konkretna iskustva i savjeti. Panelisti će nastojati dati odgovore na pitanja kao što su: kako pandemija utječe na mentalno zdravlje djece i mladih i što učiniti, koji su konkretni savjeti stručnjaka, što o svemu misle mladi?

U panelu sudjeluju:

  • dr.sc. Miranda Novak, psihologinja i docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu
  • doc.dr.sc. Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja, vanjska suradnica na Učiteljskom i Kineziološkom fakultetu, predsjednica Alternatora
  • Mirjana Kozina, mag. med. techn., nastavnica u Školi za medicinske sestre Vrapče
  • Stela Tonner, učenica II. gimnazije Zagreb, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu
  • Ivona Eterović, psihologinja, projektna i programska suradnica Mreže mladih Hrvatske

Moderatorica panela je Katarina Ivče Farnell, koordinatorica programa u udruzi Alternator.

Online panel održat će se 9. listopada s početkom u 11 sati putem aplikacije Zoom, a prijenos uživo možete pratiti i putem naše Facebook stranice.

Snimku Online panela možete pogledati ovdje.

Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
© Copyright 2020 - Festival prava djece- All Rights Reserved
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram