17. svibnja 2023.

13. Festival prava djece

Poslušajte nas malo, ako vam je stalo

Kako je ići u školu, a kako na praksu online? Kako održavati prijateljstva u virtualnom svijetu? Kako utješiti nekoga ako ga ne možeš zagrliti? Na ova i brojna druga važna pitanja, vezana za trenutnu epidemiju virusa Covid-19 i posljedice potresa  razgovaralo se na panelu “Poslušajte nas malo, ako vam je stalo” kojim je otvoren 13. Festival prava djece. Razgovaralo se i o utjecaju društvenih mreža i cyberbullyingu, koji ima posljedice na kvalitetu njihovog života. Cijeli panel možete pogledati na poveznici.

https://www.youtube.com/watch?v=W9DYwLaG58c

ŠKOLSKI OBJEKTIV

Blok stvaralaštva djece „Školski objektiv“

Djeca i mladi iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske sudjelovali su u stvaranju filmova koji progovaraju o temama koje su njima važne, bliske i poznate.

Baveći se tolerancijom, životom u pandemiji, prvim simpatijama, ali i vršnjačkim nasiljem, ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, a pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi. Filmovi su birani iz programa Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedine manifestacije u Hrvatskoj posvećene isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Osim filmova koje možete pogledati na našem webu, dostupne su vam i nastavne pripreme koje su izradili stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja pomoću kojih možete ostvariti još kvalitetniju raspravu.

Filmove dječjeg stvaralaštva selektirala je Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu.

NASTAVNE PRIPREME za obradu tema koje pojedini filmovi otvaraju preuzmite na poveznici.

Sve filmove možete pogledati na našem YouTube kanalu ili preuzeti putem Google Drive-a. Svi filmovi imaju standardizirane titlove za osobe s oštećenjem sluha.

Filmove prilagođene osobama s oštećenjem vida možete pogledati i preuzeti na poveznici.

POPIS FILMOVA 

Buđenje za pamćenje Hrvatska, 2021, 10'24'

Dokumentarni

Emanuel je učenik sedmog razreda, prijatelji ga opisuju kao dobrog, miroljubivog, darežljivog i u nekim situacijama neobičnog dječaka. Omiljen je među prijateljima, voli biljke, sportove, perilice rublja... Sve što ga zanima detaljno analizira. U ovom portretnom dokumentarnom filmu, Emanuel otvoreno i emotivno, bez zadrške, govori o svemu što ga veseli – o svojim životnim željama, ali i o onome što ga uznemirava i čini drugačijim. Govori o svojim strahovima i o svom buđenju za pamćenje.

Redatelji: Ella Nežić, Eva Sever, Mihaela Molnar, Petar Zovak Voditeljice: Mirjana Jukić, Katica Šarić
Produkcija: Osnovna škola Rudeš, Zagreb

ČEPOCIKLAŽA Hrvatska, 2020, 1'47'

animirani, radionički

Animirani film ČEPOCIKLAŽA nastao je na radionici održanoj u sklopu 9. Kiki festivala u organizaciji Društva Naša djeca iz Zaboka i udruge GOKUL. Radionica se bavila problemom onečišćenja plastikom te posebno štetnostima zagađenja jednokratnom plastikom. Cilj je osvijestiti koliko je važno da se plastika ne baca u prirodu i da se razvrstava na adekvatan način te po mogućnosti reciklira kako bi se što manje zagađivao okoliš.

Redatelji: Lana Ščurec, Gracia Benčić, Jakov Kolar, Lana Šuper, Iva Sadaić, Natalija Grabrovečki, Katarina Tomek, Luka Klancir, Laura Andraka
Voditeljica: Jasminka Bijelić Ljubić
Produkcija: Društvo Naša djeca, Zabok

IGRAJU SE SVI PO PREK Hrvatska, 2020, 1'52''

animirani

Autorice su kao glavni filmski motiv izabrale naše tradicijske igračke specifičnih boja i izrade te su ih „poslale“ da putuju svijetom kako bi se njima igrala djeca iz različitih kultura.

Redateljice: Paula Jovan, Irma Cikač
Voditelji: Dubravka Kalinić Lebinec, Ana Sever, Hvoje Selec Produkcija: Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin

LUKAS I SUPERJUNACI Hrvatska, 2021, 8'

dokumentarni

U filmu upoznajemo Lukasa, učenika 6. razreda koji se već šest godina bavi animacijom. Pohađa Školu crtanog filma Dubrava i pod stručnim vodstvom Vjekoslava Živkovića napravio je nekoliko crtanih filmova. Vrijedni Lukas pobijedio je u školskom projektu Moja slikovnica u Noći knjige slikovnicom o profesorima superjunacima.

Redateljica: Dora Alkić
Voditelji: Toma Zidić, Michele Bulešić
Produkcija: OŠ Š. K. Đalskoga, Sv. Ivan Zelina

PUT KA KUĆI Hrvatska, 2021, 1'31''

Radionički, animirani

Učenici nakon nastavnoga dana ulaze u školski autobus koji ih vozi kućama. Vozač uz puno strpljenja sve učenike sretno doveze njihovim kućama, osim pripovjedača filma zbog kojeg se ponovo vraća u selo.

Redatelji: Magdalena Šupica, Gabrijel Šupica, Petra Šupica, Iva Ćorković
Voditeljica: Ivana Pivac Tadić
Produkcija: Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić

SRCEM DO SRCA Hrvatska, 2021, 2'39''

slobodni stil

Srcima izrađenim u origami tehnici djeca pokušavaju oraspoložiti odrasle tijekom izolacije i zabrane druženja. Porukama predlažu vježbanje radosti, veselja, bezbrižnosti i ljubavi, kako to već djeca prakticiraju unatoč svim ograničenjima.

Redateljice: Gita Vitturi, Anja Vizler, Marta Grbeši, Stella Hlad Voditeljica: Mirjana Vedak
Produkcija: OŠ Dragutina Tadijanovića Zagreb

#STOPCYBERBULLYINGU Hrvatska, 2021, 2'33''

radionički

Film prikazuje kako utjecaj negativnih komentara na društvenim mrežama i u online komunikacijama djeluje na psihu djece. Često se pod takvim utjecajem adresirane osobe počinju identificirati s napisanim. Ovim videom autori žele prikazati da nisu ono što drugi pišu o njima, već da ih krase pozitivne osobine koje ih čine cjelovitim osobama

Redatelji: Magdalena Šupica, Gabrijel Šupica, Petra Šupica, Iva Ćorković
Voditeljica: Ivana Pivac Tadić

Produkcija: Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić, Dragalić

UŠI Hrvatska, 2020, 3'10''

animirani

Film prikazuje dječje muke s ušima, nametnicima koji ih napadaju i gnjave. Uši uživaju u svrbežu, ništa im nije. Piju krv na slamčicu, uživaju na ležaljkama. Prijetnja ovom njihovom „uživanju“ pojavljuje se u vidu šampona protiv nametnika.

Redatelji: Karlo Mlinar, Antonio Novaković, Bela Toš, Melani Stipčić
Voditeljica: Mirjana Vedak
Produkcija: OŠ Dragutina Tadijanovića Zagreb

Virtualna škola IZA KAMERE Hrvatska, 2020, 1'15“

igrani

Film je sastavljen od više kraćih videa koje su učenici uradili za vrijeme trajanja nastave na daljinu. Svakodnevno provodeći po nekoliko sati za tabletom i računalom suočavali su se s različitim osjećajima i navikama te u videima prikazuju kako su se nosili sa stresom zbog školskih obveza i radne okoline u kojoj su se nalazili. Svaki učenik je vlastitim videom pokušao interpretirati svoje navike, mentalno stanje i osjećaje koje je doživio za vrijeme trajanja nastave na daljinu.

Redatelji: Duje Vukić, Katarina Kuraja, Sara Spahić, Nikola Voloder, Mihael Tot, Matijas Butorac, Matej Perić, Niko Milković, Lea Starinec, Nada Mrkonja, Karla Koštić, Iva Brozinić, Lana Šarić
Voditeljica: Marija Matić
Produkcija: OŠ Augusta Cesarca, Ivankovo

NEVIDLJIVA, Hrvatska, 2021, 3'23''

igrani

Ona je nevidljiva. Ona kao da nije tu. Sve se događa oko nje i pokraj nje, dečki igraju nogomet, neki su na užini, a nju svi mimoilaze. U svojem je svijetu. Gledajući film u kinu otkriva neko novo mjesto, neko drugo vrijeme u koje pokušava uskočiti nadajući se da tamo više neće biti nevidljiva.

Redateljica: Dora Alkić
Voditelji: Toma Zidić, Michele Bulešić
Produkcija: OŠ Š. K. Đalskoga Sv. Ivan Zelina


MISLIM, DAKLE SNIMAM

Blok stvaralaštva mladih - za srednje škole

Blok stvaralaštva "Mislim, dakle snimam" namijenjen je učenicima srednjih škola. Mladi iz filmskih družina i klubova diljem svijeta sudjelovali su u stvaranju filmova koji progovaraju o temama koje su njima važne, bliske i poznate. Baveći se tolerancijom, životom u pandemiji, prvim simpatijama, ali i vršnjačkim nasiljem, ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, a pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi. Filmovi su birani iz programa 24. Filmske revije mladeži i 12. Four River Film Festivala. Osim filmova koje možete pogledati na našem YouTube kanalu ili preuzeti putem Google Drive-a dostupne su vam i nastavne pripreme Foruma za slobodu odgoja pomoću kojih možete ostvariti još kvalitetniju raspravu. 

Filmove iz programa stvaralaštva mladih selektirao je Boško Picula, filmski kritičar.

NASTAVNE PRIPREME za obradu tema koje pojedini filmovi otvaraju preuzmite na poveznici.

Sve filmove možete pogledati i preuzeti putem Google Drive-a. Svi filmovi imaju standardizirane titlove za osobe s oštećenjem sluha.

Filmove prilagođene osobama s oštećenjem vida možete pogledati i preuzeti na poveznici.

POPIS FILMOVA

99 LUFTBALOONS

Hrvatska, 2021, 4’03’’
animirani

Početak i ishod fiktivnog rata koji je izbio radi balona.

Redatelj: Dorian Dujlović
Produkcija: samostalni autor

NA KONCU

Hrvatska, 2021, 12’12’’
animirani

Ako i otvoriš ptici krletku, hoće li ona znati poletjeti? Što je to slobodna volja i imamo li je doista, možda otkrijete kroz naše zapetljane filmske likove i njihov svijet. Mi svakako jesmo.

Redatelji: Lucija Petkoviček, Luka Bakonji, Karla Anić
U filmu sudjelovao: Petar Jakovina
Produkcija: FKVK Zaprešić

CITSALP

Filipini, 2021, 1’47’’
animirani

CITSALP je animirani film temeljen na negativnim učincima upotrebe plastike u našem svijetu te učenju o njenoj odgovornoj potrošnji i proizvodnji.

Redatelj: Jean A. Evangelista
Produkcija: De La Salle College of Saint Benilde, Manila, Filipini

COVID GENERACIJE

Švedska, 2021, 1’30’’
Animirani

Film rađen tehnikom stop animacije prikazuje život tijekom pandemije koronavirusa.

Redatelji: Ellinor Danielsson, Alexander Gåsfors, Emmy Halkola, Bianca Levin, Shane Joyce, Cú Caulwell
Produkcija: Västerbergslagens utbildningsförbund, Limerick Young Filmmakers & Fresh Film Festival, Švedska

TATATA

Kina, 2020, 4’26’’
animirani

Tri osobne dokumentarne animacije o urođenoj neosjetljivosti na bol, hondropatiji – oštećenju hrskavice, i Marfanovom sindromu – genetičkom poremećaju koji utiče na vezivno tkivo.

Redateljica: Yi Yang Sun
Produkcija: East China Normal University, Shanghai, Kina

DRVEĆE ULICE VALIASR

Iran, 2020, 13’36’’
igrani

Priča o samohranoj majci koja radi puno radno vrijeme u kućama drugih ljudi kako bi osigurala egzistenciju sebi i svom šestogodišnjem slijepom djetetu. Najdragocjenije doba dana joj je nekoliko minuta u autobusu na putu do posla koje provodi opisujući sinu što sve vidi kroz prozor.

Redateljica: Emad Hoseini Fard
U filmu sudjelovali: Raha AmirFazli, Shaghayegh Shourian
Produkcija: Art University of Tehran


RAZGOVOR POČINJE FILMOM

Nekoć poznata kao debatna projekcija, aktivnost „Razgovor počinje filmom“ iz godine u godinu privlači učenike srednjih škola koji uživaju u kvalitetnim filmovima europske i svjetske produkcije. Nakon pogledanog filma, uz podršku stručnjaka i moderatora, mladi raspravljaju o temama koje je film otvorio.

Savršena desetka

UK, 2019, 83'

Sinopsis:

Četrnaestogodišnja Leigh, koju je utjelovila impresivna nova glumica Frankie Box, živi u britanskom gradu Brightonu s ocem koji je zapostavlja. Ona je talentirana gimnastičarka koja se marljivo priprema za svoje prvo natjecanje usprkos nedostatku samopouzdanja, nekolicini neugodnih kolega gimnastičara i manjku novca za plaćanje klupske članarine. Kad se jedne noći u kući pojavi njezin stariji polubrat Joe, Leighin se usamljenički život potpuno promijeni. Prvobitno nepovjerenje se postupno pretvara u uzbudljive nove osjećaje kada Leigh dobije pažnju za kojom žudi. Istovremeno se izlaže uzbuđenju i opasnostima u novom svijetu kriminalaca na mopedima u koji ju je uveo Joe. Ovaj hvaljeni filmski prvijenac redateljice Eve Riley s iznimnim glumačkim ostvarenjima donosi nam uvjerljivu i dinamičnu priču o odrastanju koja istražuje odnos između braće i sestara. Upečatljivi vizualni elementi i živahna filmska glazba nadopunjuju ovaj filmski portret tvrdoglave, ali i osjetljive adolescencije.

Redateljica: Eva Riley
Uloge: Frankie Box, Alfie Deegan, Sharlene Whyte, Will Ash, Billy Mogford, Nicola Wright, Emily Gibson, Leia Desseaux

Festivali i nagrade:
BIFA Raindance Discovery nagrada 2020
New British Film Festival, Rusija 2020
Međunarodni festival dječjeg filma u Ateni, Grčka 2020
Filmski festival djece i mladih Michel, Njemačka, 2020
Zlin Film Festival, Češka 2020
Melbourne Film Festival, Australija 2020
New Zealand Film Festival 2020
Atlàntida Mallorca Film Fest, Španjolska 2020
Glasgow Film Festival, UK 2020
Međunarodni festival prvih filmova Annonay, Francuska 2020
Tallinn film Festival – Just Film, Estonija 2019
Brighton Cinecity Festival, UK 2019
Seville European Film Festival, Španjolska 2019
Alice nella Città, Italija 2019


DOBRE VIBRACIJE

Obiteljska filmska druženja na Hrvatskoj radioteleviziji

Dobri zajednički trenuci dugo se pamte, stoga uživajte u besplatnim filmovima iz programa „Dobre vibracije“. Kvalitetni filmovi vrhunske europske produkcije nasmijat će vas do suza, ali i potaknuti na razgovor o zajedništvu, obitelji, različitosti i toleranciji. Zajedničko gledanje filma ima brojne dobrobiti kako za djecu, tako i za odrasle, jer vam može pružiti priliku za snažnije povezivanje, razgovor o brojnim temama i stvaranje zajedničkih uspomena.

Rocca mijenja svijet

Njemačka, 2019, 101’
Obiteljski
Preporučena dob: 8+

Neustrašiva i optimistična djevojčica Rocca sa svojim prijateljima dokazuje da i dijete ima moć promijeniti svijet.

Redateljica: Katja Benrath
Uloge: Luna Marie Maxeiner, Caspar Fischer-Ortman, Luise Richter

Sinopsis: Nakon smrti majke, jedanaestogodišnja Rocca odrasta s ocem astronautom te zahvaljujući tome njeno obrazovanje više nalikuje treningu za svemirsku misiju nego obrazovanju koje bi se očekivalo od osobe njenih godina. Kada joj oca pošalju raditi nekoliko mjeseci na Međunarodnu svemirsku stanicu, Rocca je prisiljena preseliti se u Hamburg kod svoje bake i po prvi put krenuti u školu. U novoj će sredini Rocca svojim posebnim znanjima i vještinama, kao i snalažljivošću zapanjiti svoje okruženje te učiniti svijet boljim mjestom!

Festivali i nagrade:

 • Njemačka filmska nagrade za najbolji dječji film, 2019
 • Giffoni Film Festival 2019 – nagrada Gryphon za najbolji film
 • Luxembourg City Film Festival 2021 – nagrada dječjeg žirija za najbolji film
 • Leeds Film Festival 2020 – nagrada velikog žirija za najbolji film
 • Filmski festival dječjeg filma u Seattleu 2020 – najbolji dugometražni film
 • Zlín Film Festival 2019 – glavna nagrada dječjeg žirija, nagrada publike Zlatna papuča, nagrada ekumenskog žirija, nagrada Zlatna jabuka grada Zlín
 • Međunarodni filmski festival u Rigi 2019 – najbolji film dječjeg žirija
 • Međunarodni filmski festival u Minsku Listapad 2019 – nagrada publike
 • Međunarodni filmski festival za djecu i mlade Rolan, Armenija 2019 – nagrada Imam prava
 • Međunarodni filmski festival za djecu i mlade u Vilniusu 2020 – nagrada publike
 • Međunarodni festival dječjeg filma KINOdiseea 2019 – nagrada publike
 • Međunarodni festival dječjeg filma Oulu 2019 – nagrada dječjeg žirija Star Boy za najbolji dječji film
 • Međunarodni filmski festival Olympia za djecu 2019 – nagrada Europske vrijednosti, nagrada CIFEJ Award
 • Međunarodni dječji filmski festival u New Yorku 2019 – nagrada publike

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima

 • Ništa nije isto nakon dolaska Rocce u novu sredinu. Ona svojim karakterom i dobrim djelima utječe na živote baš svih: beskućnika, učenika u njenom razredu, njezine bake, učiteljice itd. Potaknite djecu da razmisle koje su Roccine osobine i djela omogućile takav utjecaj na druge. Istaknite važnost tolerancije, otvorenosti, prihvaćanja i zajedništva kao osobina i vrijednosti koje je važno njegovati jer ostavljaju pozitivan trag na nas, naše bližnje, a posljedično i na čitavu zajednicu.
 • Danas mladi provode većinu svog slobodnog vremena na mobitelima i društvenim mrežama. Usporedite Roccin život bez društvenih mreža, pun igre i zabave sa životom djece iz filma koja su često na svojim mobitelima. Razgovarajte s djecom o životu mimo društvenih mreža. Možete im čak ispričati kako ste vi provodili slobodno vrijeme u svom djetinjstvu, kada mobiteli i društvene mreže nisu postojali.
 • U filmu je puno likova imalo predrasude prema beskućnicima. Imati predrasude znači imati negativno mišljenje o nekome ili nečemu što ne poznajemo dovoljno dobro, vrlo često na osnovu izgleda i prvog, često površnog dojma. Razgovarajte s djecom o tome donosimo li i mi ponekad negativne zaključke na osnovu prvog dojma i kakve to posljedice može imati. Ovo će djeci pomoći da uče razmišljati kritički, ali i da jačaju empatiju.

Sihja, vila buntovnica

Finska, Nizozemska, Norveška, 2021, 89’
Obiteljska komedija
Preporučena dob: 8+

Fantastična priča o nekonvencionalnoj vili i ekscentričnom dječaku koji zajedno svladavaju vlastite strahove i prepreke kako bi spasili prirodu.

Redateljica: Marja Pyykkö
Uloge: Elina Patrakka, Justus Hentula, Pirjo Lonka, Eero Ritala, Elena Leeve, Elmer Bäck, Paola Bärlund

Sinopsis: Sihja je mlada, dražesna i pomalo neobuzdana vila koja napušta svoj šumski dom. U gradu upoznaje novog prijatelja – osjetljivog dječaka Alfreda. Sihji se sviđaju novootkriveni urbani oblici i uredne navike ljudskih bića. Alfred i Sihja se vrlo brzo zbliže. Zajedno uživaju u zabavi, sve dok se jednoga dana na gradskim ulicama ne pojave mrtve ptice, a mogući je krivac smrdljiva tvornica gnojiva. Kada Sihja otkrije svoje nekontrolirane vilinske moći, ljudi je počinju izbjegavati, a ona s Alfredom ipak mora otkriti što to prijeti prirodi. Svojom hrabrom i pametnom istragom uspijevaju spriječiti ekološku katastrofu. Zahvaljujući Alfredu, Sihja nauči kako vladati svojim moćima i kako se ispričati, a Alfred stekne hrabrost da se zauzme za sebe.

Festivali i nagrade:

 • Međunarodni filmski festival za djecu i mlade u Busanu 2021
 • Međunarodni festival dječjeg filma Kristiansand 2021
 • Festival filma mladih u Leedsu 2021
 • Međunarodni filmski festival BUFF, Malmö 2021 – nagrada Nordijska zvijezda
 • Giffoni Film Festival 2021

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima

 • Sihja i Alfred potpuno su drugačiji. Sihja je direktna, pričljiva i otvorena vila, dok je Alfred pristojan, samozatajan i povučen dječak. Bez obzira na njihove različitosti, oni se jako lijepo slažu, pomažu i uče jedno od drugog kroz cijeli film. Alfred pomaže Sihji da nauči kontrolirati svoje supermoći, a Sihja Alfredu da postane hrabriji i da se zauzme za sebe. Razgovarajte s djecom o važnosti prihvaćanja različitosti. Iako su sličnosti te koje nas najčešće povezuju, različitosti nas obogaćuju i jako su nam važne upravo zbog toga.
 • Dolaskom u ljudski svijet, vila Sihja se morala naučiti ponašati kao sva ostala ljudska djeca. Unatoč njezinom novom imidžu i trudu, Sihja se nije baš najbolje uspjela uklopiti u novu sredinu što je prouzročilo mnoštvo problema, osobito Alfredu. Kako bi postala pristojna, draga i lijepa djevojčica, Sihja je odlučila popiti Mirakulaus. Prokomentirajte ovaj Sihijin postupak. Njime je dovela u opasnost sebe, ali i Alfreda. Potaknite djecu da sama istaknu opasnosti Sihijinog ponašanja i da nauče prepoznati njegove posljedice.
 • Mirakulaus je sprej s pesticidima koji sve ružno i nepotrebno pretvara u lijepo i privlačno. Tako ruže nakon prskanja imaju privid savršenstva – više nemaju trnje, a listovi ugrize kukaca. Sve je „savršeno“. Sihja i Alfred s vremenom otkrivaju kako je Mirakulaus otrov za prirodu, životinje, ali i ljude. Razgovarajte s djecom o tome mora li nešto nužno biti lijepo da bi bilo dobro, ili ružno da bi bilo loše. Povežite sličnosti filma sa situacijama iz svakodnevnog života. Na primjer, zašto su jabuke u dućanima tako „lijepe“, a one u bakinom vrtu „ružne“.

Najnogometaši

Španjolska, 2018, 103’
Obiteljska komedija
Preporučena dob: 8+

Urnebesna komedija sa špijunskim elementima prati mladu nogometnu momčad koja mora pobijediti i riješiti veliki misterij kako bi izbjegla raspad svoje ekipe

Redatelj: ​​Miguel Ángel Lamata
Uloge: Julio Bohigas-Couto, Milene Mayer, Marcos Milara

Sinopsis:Francisco, ​Pakete, Helena i njihovi najbliži prijatelji igraju u nogometnoj momčadi koja je zapala u nezavidnu situaciju – moraju pobijediti u jednoj od sljedeće tri utakmice kako bi spriječili školu da ukine njihov tim. U prve dvije igre događa se niz čudnih događaja. Jesu li žrtve zavjere ili je sve samo splet neoobičnih okolnosti? Odlučuju formirati Najnogometaše, istraživački tim koji će im priuštiti cijeli niz avantura u kojima će na kušnji biti njihova domišljatost, ali i prijateljstva.

Festivali i nagrade:

 • Busan International Kids & Youth Film Festival 2020
 • BUFF Film Festival 2020
 • Zlin International Film Festival 2020

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima

 • Na početku filma ravnateljica uvjerava nastavnike u školi kako nogomet treba ukinuti kao školsku aktivnost jer je „prljav i nasilan“. No, na kraju filma vidimo upravo suprotno. Nogomet je stvorio osjećaj zajedništva između učenika, ali i njihovih bližnjih. Primjerice, svi su bili ponosni na Paketeov penal koji je donio pobjedu momčadi, Helenin otac je došao na utakmicu i navijao za nju, Tonijev tata je priznao da Soto Alto ipak nije tako loš itd. Prokomentirajte s djecom važnu ulogu sporta u stvaranju osjećaja zajedništva.
 • Tonijev je tata htio „uništiti“ momčad Soto Alto kako bi mu sin napokon otišao iz gubitničkog u „pravi“ nogometni klub te postao profesionalni nogometaš. Platio je Gordillu da spriječi pobjedu Soto Alta na dosta podli način. Prokomentirajte ovaj njegov postupak i osvrnite se na to kako se Toni osjećao i kako je reagirao. Kroz razgovor o tuđim postupcima i osjećajima učimo se jako važnoj vještini, empatiji!3
 • Razgovarajte s djecom što to čini dobro prijateljstvo. Primjerice, da prijatelji znaju naše vrline i mane te nas prihvaćaju takvima kakvi smo, da možemo s njima podijeliti tajnu ili neki problem koji nas muči, da se zajedno zabavljamo, prolazimo kroz razne pustolovine itd. Sve ovo opisuje naše Najnogometaše koji nas kroz film uče kako izgleda pravo prijateljstvo. Prisjetite se tih trenutaka iz filma!
Adresa: Medveščak 53, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4844 396
Email: festivalpravadjece[at]alternator.hr
Festival prava djece - 2023.
Sva prava pridržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content